Hétvégi adatok: meghalt 197 beteg, 8370 új fertőzöttet találtak

2022. február 28. – 09:18

Másolás

Vágólapra másolva

Mivel a harmadik hullám vége óta egyben közli a pénteki, szombati és vasárnapi adatokat a koronavírusról tájékoztató honlap, így az alábbi felsorolásban szereplő számok a hétfőn publikált adatok napi átlagát tartalmazzák, amelyek emiatt nem pontos, hanem átlagolt értékek.

A hivatalos tájékoztató oldal adatai szerint 6 394 379-en kapták meg az oltást, közülük 6 168 926-an a második, 3 809 703-an pedig már a harmadik oltást is beadatták. 8370 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 787 544 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 197 beteg, így az elhunytak száma 43 949-re emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 1 588 843, az aktív fertőzötteké pedig 154 752 főre csökkent. 3615 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 132-en vannak lélegeztetőgépen.

  • Új fertőzöttek számának napi átlaga: kb. 2790 (a múlt pénteken közölt napi adatokhoz képest -1708)
  • Új tesztek számának napi átlaga: 17 025 (a múlt pénteken közölt adatokhoz képest -5609)
  • Új halálos áldozatok számának napi átlaga: 66 (a múlt pénteken közölt napi adatokhoz képest -22)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 3615 (a múlt pénteken közölt adatokhoz képest napi -382)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma:  132 (a múlt pénteken közölt adatokhoz képest -16)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 394 379 (a múlt pénteken közölt adatokhoz képest átlagosan napi kb. +2439)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 6 168 926 (a múlt pénteken közölt adatokhoz képest átlagosan napi kb. +5226)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 809 703 (a múlt pénteken közölt adatokhoz képest átlagosan napi kb. +8427)

Egy héttel ezelőtt, a megelőző hétvégén átlagosan napi 4420 új fertőzöttet regisztráltak, akkor 77-en haltak meg naponta. Kórházban 4741-en voltak, invazív lélegeztetésre 176-an szorultak.

Leszálló ágban a járvány ötödik hulláma, az új fertőzések 12 százalékát az omikron újabb variánsa okozza az országos tisztifőorvos beszámolója szerint. Müller Cecília a javulás mértékét fokozódónak látja, szerinte jó ütemben haladnak a dolgok, mert az új fertőzöttek száma, a kórházban vagy lélegeztetőgépen lévők száma csökken, és a szennyvízből vett minták is biztatóak. Müller az omikron alvariánsaira is kitért, és azt mondta, azok hasonló jellemzőkkel bírnak, mint az omikron, így az általuk okozott tünetek is hasonlóak. Az alvariánsról itt írtunk részletesen.

Az ötödik hullám lecsengő fázisban van, ennek ellenére mindenkinek ajánlott az oltás felvétele – mondta Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter a hétvégén az Életközelben videóinterjú aktuális részében a Facebookon. A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a védőoltásokkal a poszt-Covid-tüneteknek is elejét lehet venni, a negyedik oltást pedig nemcsak a betegségen átesetteknek ajánlja, hanem mindenkinek, akinél a legutóbbi oltás óta eltelt négy-öt hónap, és kísérő betegséggel rendelkezik.

Az oltási akció folytatódik, így márciusban is minden csütörtökön, pénteken és szombaton előzetes regisztráció nélkül kérhetik az oltást a 12 év felettiek a kórházi oltópontokon és a kijelölt járásközponti szakrendelőkben. A negyedik oltást a 18 év felettiek kérhetik, elsősorban az időseknek, a krónikus betegeknek és a transzplantáltaknak ajánlják, eddig csaknem 200 ezren adatták be. Az oltási akció ellenére azonban a harmadik oltás szinte teljesen leállt.

Gyorsított eljárásban vizsgálja a Covid-antitestgyorstesztek piacát a GVH, a hatóság szerint a nem megfelelő reklámozás miatt torzulhatott a piaci verseny. A versenyhivatal tavaly december 23-án is indított vizsgálatot a Covid–19-antigéngyorstesztek hazai piacán, akkor az derült ki, hogy a magyar fogyasztók magasabb árakkal találkozhatnak a szomszédos országokhoz, illetve más uniós tagállamokhoz viszonyítva.

Írországban feloldották a járványügyi korlátozásokat: már nem kötelező, csak ajánlott a maszk viselése a közösségi közlekedésben, a boltokban és más nyilvános helyeken, írja a BBC. Az országba utazóknak azonban továbbra is igazolniuk kell, hogy milyen oltásokkal rendelkeznek.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja részletes grafikonjainkat >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!