Gyorsított vizsgálatot indított a Covid-antitestgyorstesztek piacán a GVH

2022. február 25. – 10:54

Másolás

Vágólapra másolva

A Gazdasági Versenyhivatal gyorsított ágazati vizsgálatot indított az antitestgyorstesztek hazai piacán, mert a versenyt torzító jelenségeket gyanít – közölte a hivatal.

„Magyarországon több, ilyen célú gyorsteszt is elérhető, a versenyhatóság piaci jelzések alapján azt valószínűsíti, hogy a fogyasztókat célzó, antitestgyorstesztekkel kapcsolatos egyes országos kiterjedtségű reklámgyakorlatok túlmutathatnak a termékek a gyártó meghatározása szerinti teljesítőképességén, valamint a használati útmutatókban foglalt felhasználási célokon. Ez pedig kihathatott a termékeket gyártó, illetve forgalmazó vállalkozások között folyó piaci versenyre is, amely így torzulhatott vagy korlátozódhatott” – írta a GVH.

A vizsgálat eredményeit a hatóság – nyilvános piaci konzultációt követően – jelentésben összegzi majd, erre a GVH-nak egy hónap áll rendelkezésére.

A versenyhivatal tavaly december 23-án indított gyorsított vizsgálatot a Covid–19-antigéngyorstesztek hazai piacán, a gyorselemzésből pedig az derült ki, hogy a magyar fogyasztók magasabb árakkal találkozhatnak a szomszédos országokhoz, illetve más uniós tagállamokhoz viszonyítva.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!