Meghalt 115 beteg, 8578 új fertőzöttet találtak

2022. február 17. – 09:01

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek: 8578 (az előző napi adathoz képest -305)
  • Új tesztek száma: 31 329 (az előző napi adathoz képest +13 396)
  • Új halálos áldozatok száma: 115 (az előző napi adathoz képest +18)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 5062 (az előző napi adathoz képest -104)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma:  206 (az előző napi adathoz képest +3)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 384 828 (az előző napi adathoz képest +740)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 6 146 028 (az előző napi adathoz képest +2009)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 776 200 (az előző napi adathoz képest +2506)

– tették közzé a friss adatokat a koronavírusról tájékoztató kormányzati oldalon. Legutóbb december 29-én haltak meg annyian egy nap alatt, mint most, lélegeztetőgépre pedig a múlt héten szorultak ennyien.

Ismét oltási akciónapok jönnek: csütörtökön és pénteken 14 és 18 óra között, szombaton 10 és 18 óra között előzetes regisztráció nélkül lehet kérni a koronavírus elleni oltást a kórházi oltópontokon és a kijelölt járásközponti szakrendelőkben. A 12 év felettiek öt vakcina közül választhatnak, 18 év felett a negyedik oltást is be lehet adatni.

Műtüdős kezeléssel kellett megmenteni két koronavírusos szegedi kismamát, egyikük még december 7-én esett át császármetszésen Békéscsabán, innen került a gyulai kórház Covid-intenzívére, majd Szegedre, ahonnan 25 napnyi kezelés után, január 18-án szállították vissza Békéscsabára, végül február 1-jén engedték ki a kórházból.

A másik, ECMO-géppel megmentett kismama január 3-i császármetszése után került a kecskeméti kórház intenzív osztályára, két nappal később kapcsolták ECMO-gépre, majd őt is Szegedre szállították, ahonnan február 1-jén került vissza Kecskemétre. Szegeden jelenleg is kezelnek egy, a műtüdőről már sikeresen levett, de még lélegeztetésre szoruló fiatal beteget.

Visszakerülhet a forgalomba a Virostop nevű, koronavírus elleni száj- és orrspray, amelyet korábban betiltott az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. A bíróság szerint a betiltás jogsértő volt, ezért a termék újra kapható lesz.

Március 5-től eltörlik a legtöbb korlátozást Ausztriában, enyhítenek a németek és a spanyolok is

Eltörlik az éjszakai korlátozásokat Ausztriában, de továbbra is kötelező FFP2-es maszkot viselni a kórházakban, az idősotthonokban, a tömegközlekedési eszközökön, a megállókban, a boltokban, a gyógyszertárakban, a bankokban és a postán. Minden más esetben csak maszkviselési ajánlás vonatkozik a zárt helyiségekre.

Március 5-től bárki igazolás nélkül látogathatja a sportlétesítményeket, a rendezvényeket, a vendéglátóhelyeket és a szállodákat is. A kizárólag az oltottaknak vagy a koronavíruson átesetteknek belépési jogosultságot biztosító 2G szabály csak a legsérülékenyebb területeken, például az idősotthonokban és a kórházakban marad fenn a dolgozók és a látogatók számára. Ezenkívül Bécsben is maradnak a korábbi szigorú szabályozások. Az enyhítések ellenére az osztrák kormány ragaszkodik a kötelező védőoltáshoz.

Németország is megkezdi a járvány lassítását szolgáló szabályok visszavonását, március 20-ig a legtöbb korlátozást megszüntetik. Az oltatlanok március 19-ig kizárólag az egy háztartásban élőkkel vagy legfeljebb egyetlen további háztartás maximum két tagjával tölthetik együtt az időt, de már a lazítások első szakaszában járhatnak az alapellátást biztosító üzleteken kívül más boltokba is, és egyedül azt a szabályt hagyják meg, hogy orvosi vagy FFP-2 minősítésű maszkot kell viselni a boltokban. Március 4-től az oltatlanok – friss negatív gyorsteszttel – ismét járhatnának vendéglőbe, és igénybe vehetnek számos szolgáltatást, például megszállhatnának hotelben. Megnyithatnak az éjszakai szórakozóhelyek is, de oltatlanokat egyelőre nem fogadhatnak.

Spanyolországban március 4-től a szurkolók teljesen visszatérhetnek a sportrendezvényekre, a nézőszám ismét 100 százalékos lehet zárt és szabadtéren egyaránt – jelentette be a spanyol egészségügyi miniszter szerda este Madridban. A tartományok is sorra oldják fel a korlátozó intézkedéseket, már csak a Kanári-szigeteken van érvényben összejövetelekre vonatkozó létszámkorlátozás. A szigetek mellett Kantábriában, Galiciában és Valenciában limitálják továbbra is azt, hogy a vendéglátóhelyeken mennyien ülhetnek egy asztalnál.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja részletes grafikonjainkat >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!