Jogsértően tiltotta be az OGYÉI az egyik koronavírus elleni száj- és orrspray-t

2022. február 17. – 08:48

Másolás

Vágólapra másolva

Jogsértő módon tiltotta be az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a Virostop nevű száj- és orrspray-t, amely így visszakerülhet a forgalomba Magyarországon, írja a Napi.hu a Fővárosi Törvényszék február 1-jei döntésére, illetve a szert forgalmazó cég közleményére hivatkozva. Kiderült az is, hogy a szer korábbi nemzetközi vizsgálatok szerint a koronavírus ellen is használható.

Az OGYÉI 2021 márciusában tiltotta be a bodorrózsás spray-t, illetve annak reklámozását is, mert a gyártó, a Fytofontana Kft. nem tartotta be a termékekre vonatkozó szabályokat a hatóság vizsgálata szerint. Röviddel ezután a Gazdasági Versenyhivatal is eljárást indított a száj- és orrspray miatt, mert „valószínűleg megalapozatlanul tulajdonítottak gyógyhatást termékeiknek, és számos ponton megsérthették a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök forgalmazásának szabályait.”

A szabályozás szerint az orvostechnikai eszközök nem farmakológiai, immunológiai vagy metabolikus úton fejtik hatásukat, vagyis hatásuk nem alapulhat gyógyszerhatáson. A szóban forgó két termék viszont több, önmagában gyógyszerhatóanyagnak minősülő összetevőt tartalmaz, amelyeket tradicionális használatuk alapján növényi gyógyszerekként engedélyeznek és forgalmaznak. Ezzel szemben a gyártó megtévesztő módon azzal reklámozta a bodorrózsa-kivonatot tartalmazó termékeit, hogy képesek megelőzni egyes kóros immunológiai folyamatokat, állt az indoklásban.

A cég emiatt pert indított, a Fővárosi Törvényszék pedig az ügyben hozott ítéletében megsemmisítette az OGYÉI 2021-es határozatát, egyben új eljárásra kötelezte az intézetet. „A bíróság megállapította, hogy az OGYÉI döntése nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, mert az anyagi jogszabályok téves értelmezése miatt nem tett eleget a törvényben foglalt tényállás tisztázására irányuló és az indokolási kötelezettségének a Fytofontana Kft. terhére megállapított jogsértést és szankció meghatározása körében sem, ezért a szankciót is jogsértő módon alkalmazta. A Fővárosi Törvényszék kimondta: ezzel oly mértékben megsértették a vonatkozó jogszabályokat, ami a döntés érdemére is kihatott és a bírósági eljárásban sem volt orvosolható” – olvasható a Napi.hu-n.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!