Betiltották azt a bodorrózsát tartalmazó száj- és orrspray-t, amit azzal reklámoztak, hogy legyőzi a koronavírust

2021. március 17. – 10:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) betiltotta a Viro Stop influenza elleni szájspray és a Viro Stop orrspray forgalmazását és reklámozását. Az OGYÉI döntését a Pirulakalauz szúrta ki.

Mindkét termék tartalmaz bodorrózsa-kivonatot – ezt reklámozták úgy sok helyen néhány hónapja, hogy legyőzheti a koronavírust.

A ViroStop influenza elleni szájspray-t 2014-ben, a ViroStop orrspray-t 2016-ban vette nyilvántartásba az OGYÉI jogelődje mint orvostechnikai eszközt – a gyártó, a Fytofontana Kft. az ezekre vonatkozó szabályokat nem tartotta be a hatóság vizsgálata szerint.

A szabályozás szerint az orvostechnikai eszközök nem farmakológiai, immunológiai vagy metabolikus úton fejtik hatásukat, vagyis hatásuk nem alapulhat gyógyszerhatáson. A szóban forgó két termék viszont több, önmagában gyógyszerhatóanyagnak minősülő összetevőt tartalmaz, amelyeket tradicionális használatuk alapján növényi gyógyszerekként engedélyeznek és forgalmaznak. Ezzel szemben a gyártó megtévesztő módon azzal reklámozta a bodorrózsa-kivonatot tartalmazó termékeit, hogy képesek megelőzni egyes kóros immunológiai folyamatokat.

A gyártó nem tudta bizonyítani, hogy a termékek elsődleges hatásukat bevonatképző tulajdonsággal vagy egyéb fizikai, mechanikai fő hatásmóddal érik el (lásd: „bevonatot képez az orr és száj nyálkahártyán”), és nem a hatóanyagok farmakológiai hatásuk révén. De ha így is lenne, pusztán a hatóanyagok jelenléte miatt a gyártó helytelenül sorolta be a terméket, és csak bizonyos feltételek mellett forgalmazhatta volna.

Az OGYÉI határozata szerint a gyártó a hatóanyag tulajdonságai alapján helytelenül állapította meg a száj- és orrspray felhasználási körét is:

  • A Viro Stop influenza elleni szájspray-t a gyártó 3 éves kortól ajánlja, ugyanakkor a benne lévő hatóanyagok alkalmazása 12 éven aluli gyermekek számára nem ajánlott.
  • A Viro Stop orrspray-t a gyártó 6 éves kortól ajánlja, ugyanakkor a benne lévő hatóanyagok alkalmazása 12 éven aluli gyermekek számára nem ajánlott.

Másrészt a használati útmutató egyik termék esetében sem tartalmaz információt a hatóanyagok okozta esetleges mellékhatásokról. A címkén nem szerepelnek az összetevők, sem jelzés arra vonatkozóan, hogy az összetevők allergiás reakciót válthatnak ki, vagy arra vonatkozóan, hogy a Viro Stop influenza elleni szájspray kontraindikált a bíbor
kasvirágra vagy a fészkesvirágzatúakra allergiás személyek esetében.

A Pirulakalauz cikke szerint valószínűleg azért csak most tiltották be ezeket az évek óta forgalomban lévő termékeket, mert a gyártó nagy hírveréssel próbálta felhívni rájuk a figyelmet a járvány idején. Ha ez nem lett volna, talán nem szúrja ki a hatóság, mivel az orvostechnikai eszközöket csak nyilvántartásba veszik, és nem engedélyezik. Ilyenkor mindig a gyártó felel azért, hogy helytálló legyen, amit a termékről állít. A Pirulakalauz szerzője, Csupor Dezső gyógyszerész, gyógynövénykutató a cikk végén megjegyzi, hogy jelenlegi ismereteink szerint a növény nem alkalmas a Covid-19 megelőzésére, kezelésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!