Műtüdős kezeléssel kellett megmenteni két koronavírusos szegedi kismamát

2022. február 17. – 08:16

Másolás

Vágólapra másolva

Két kismama életét is műtüdős kezeléssel, a keringési és légzőrendszer pótlását hosszabb időre biztosító ECMO-berendezéssel (extracorporeal membrane oxygenation) mentették meg a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) orvosai, írja a 24.hu az egyetem beszámolója alapján.

Mindkét kismama császármetszés után került az intenzívre koronavírusos tünetei miatt. Egyikük még december 7-én esett át császármetszésen Békéscsabán, innen került a gyulai kórház Covid-intenzívére, december 9-én viszont az SZTE orvosai – a gyulai kórház kérésére – még Gyulán, egy magukkal szállított ECMO-gépre kapcsolták az anyát. Így szállították át Szegedre, ahonnan 25 napnyi kezelés után, január 18-án szállították vissza Békéscsabára. Végül február 1-jén engedték ki a kórházból.

A másik, ECMO-géppel megmentett kismama január 3-i császármetszése után került a kecskeméti kórház intenzív osztályára. Két nappal később kapcsolták ECMO-gépre, majd őt is Szegedre szállították, ahonnan február 1-jén került vissza Kecskemétre.

Dr. Babik Barna, az SZTE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet vezetője a megyei kórházak orvosait dicsérte, akik „az anyák állapotát a rendelkezésre álló eszközeikkel fenntartották, és időben jelezték, hogy tovább kell lépni. Ám az édesanyák életének és egészségének megmentésére irányuló speciális szakmai munka más szempontból is fontos elemét képezi a történeteknek. A kezelésekkel ugyanis az SZTE SZAKK regionális szerepét is növelni tudtuk, hiszen Békéscsaba, Gyula és Kecskemét mellett korábban kiskunhalasi esetünk is volt, és jelenleg is kezelünk egy, a műtüdőről már sikeresen levett, de még lélegeztetésre szoruló fiatal beteget, akinek átvétele a Csongrád-Csanád megyei kórházból történt” – fogalmazott.

„Arról, hogy Magyarországon pontosan hány várandós nő kap oxigént, hányan vannak lélegeztetőgépen, vagy hány császármetszést végeztek, hogy mentsék a magzat és a koronavírusos anya életét, semmilyen hivatalos közlés nincs. Erről ugyanis az illetékes minisztérium és az Országos Kórházi Főigazgatóság sem vezet statisztikát. Legalábbis ezt állítják. Arról sem tudni semmit, eddig hány kismama halt meg, de a halottak listáján időről időre feltűnik a várandósság az alapbetegségek között”

írtuk a Telex korábbi cikkében, amelyben egy olyan családot követtünk nyolc hónapon át, ahol három gyerek, köztük egy újszülött a koronavírus miatt vesztette el édesanyját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!