Az Akadémia szerint elfogadhatatlan, hogy a gyógyszerhatóság büntetőfeljelentéssel helyettesíti a tudományos érveket

Másolás

Vágólapra másolva

„Az OGYÉI a favipiravir alacsony fokú hatásosságával kapcsolatban megjelent sajtóhírek miatt rendőrségi feljelentést tett, indokul a rémhírterjesztés vétségét hozva fel. A feljelentés pontos tartalma nem ismert. Amennyiben a »rémhírterjesztést« a gyógyszerhatóság a sajtóban megnyilatkozó tudósok esetében felrója, fellépése – az ez idáig megjelent cikkek tartalma alapján – megalapozatlan és elfogadhatatlan”

olvasható a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) vezetősége és vezető szakértők közös állásfoglalásában.

A nyilvános kiállás előzménye, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) múlt hétfőn bejelentette, hogy rémhírterjesztés miatt feljelentést tesz több újságcikk miatt, amelyek a favipiravir Covid-19 elleni hatásosságát kérdőjelezték meg. Az OGYÉI szerint a kifogásolt cikkek akadályozhatják a járvány elleni védekezés sikerét azzal, hogy megrendítik a bizalmat a gyógyszerekben, azt azonban azóta sem árulta el a gyógyszerhatóság, hogy pontosan mely cikkekre gondolt, noha a kontextus alapján ezek nagy biztonsággal beazonosíthatók. Azt sem közölte, hogy mely állításokat találta félrevezetőnek az elismert tudósokat megszólaltató cikkekben, ahogy azt sem, mi alapján tartják vitán felül állónak az itthon széles körben használt gyógyszert. A favipiravirról ugyanis valóban ellentmondásosak a tudományos eredmények, és máig nincs igazán erős bizonyíték arra, hogy bevált a Covid-19 elleni bevetése, miközben még a haszna mellett érvelők is elismerik, hogy mára elérhetővé váltak egyértelműen hatásosabb alternatívák is.

Az OGYÉI lépése nagy visszhangot váltott ki, mert példátlan, hogy egy állami testület büntetőfeljelentéssel reagáljon tudományosan megalapozott szakmai véleményekre, illetve ezeket ismertető újságcikkekre. A feljelentést a tudományos világ számos szereplője felháborodással és értetlenkedve fogadta, és többen hangsúlyozták: még ha a konkrét szakmai kérdésben teljesen igaza is lenne a hatóságnak, egy tudományos vitában akkor sem elfogadható az érveket büntetőjogi fenyegetésekkel helyettesíteni. A favipiravir körül kialakult vitát, a gyógyszer hatásosságát vizsgáló tudományos eredményeket és az OGYÉI lépése által kiváltott reakciókat korábban ebben a cikkben mutattuk be részletesen.

Valóban korlátozott a hatékonysága

A kérdés láthatólag nagy hullámokat vert a tudományos életben, mert az MTA elnöke megbeszélést kezdeményezett az Akadémia vezető tisztségviselőinek és tagjainak, illetve a téma szakértőinek a részvételével, amelynek az eredményeként a közös állásfoglalás megszületett. Ebben magára a favipiravir hatásosságára is kitérnek:

„Több tudományosan ellenőrzött közlemény szerint a korai favipiravirkezelés csökkentette a fertőzöttekben a vírusterhelést, így gyorsította a gyógyulásukat. Ugyanakkor 2021 végére több tanulmány jelent meg, amely szerint nagyobb számú betegen végzett vizsgálatokban a favipiravirkezelés nem bizonyult kellően hatékonynak” – olvasható az állásfoglalásban.

„A szakirodalom alapján a favipiravir antivirális hatékonysága korlátozott, függ a kezelés megkezdésének időpontjától és időtartamától, valamint az alkalmazott dózistól. Ebből kiindulva számos szakember sürgeti a favipiravirkezelés felváltását új antivirális szerek bevezetésével.”

„Az otthoni antivirális kezelés új lehetőségei a molnupiravir és a Paxlovid, melyek a megjelent vizsgálati eredmények alapján a favipiravirnál alacsonyabb dózisokban hatékonyabb kezelést tesznek lehetővé. Magyarországi megjelenésüket követően az otthoni antivirális kezelésben fel kell váltaniuk a favipiravirt, ezért hazai elérhetőségük biztosításával egyidejűleg a terápiás protokollok módosítására lesz szükség.”

A tudósok számíthatnak az Akadémia védelmére

„A tudomány természetéből fakad a kételkedés, a vita, aminek – különösen egy eddig ismeretlen, új jelenség feltárása során – nem szabad gátat szabni, ugyanakkor megfelelő helyet és keretet szükséges neki biztosítani. A Magyar Tudományos Akadémia kész erre, és kéri hozzá a tudományos közösség, az OGYÉI és a kormányszervek együttműködését. A favipiravir körüli vita egyetlen tudományos ülésen történt megnyugtató rendezése is igazolja, hogy az Akadémia mint a nemzet tanácsadója egyedülállóan alkalmas erre a feladatra” – szögezi le az állásfoglalás.

„Az Akadémia mindenképpen elkerülendőnek tartja, hogy hatósági eljárás induljon tudósoknak a sajtóban vállalt szakmai véleménye miatt.”

„Az a tudós, kutató, aki az MTA keretében, vele együttműködve, a tudományos érvelés szabályai szerint vesz részt a tudományos vitákban, és figyelembe veszi a különböző megnyilvánulástípusokkal kapcsolatos elveket, egymástól eltérő jogi és etikai szabályokat, valamint az MTA választott vezetőinek, testületeinek vonatkozó döntéseit, és így folytatja e tevékenységét, számíthat az Akadémia védelmére, ha tudományos véleménye miatt támadás éri” – írják.

Az állásfoglalás aláírói: Freund Tamás MTA-elnök, Kosztolányi György, Erdei Anna, Ádám Veronika, Kovács L. Gábor, Makara B. Gábor, Keserű György Miklós, Sótonyi Péter, Sarkadi Balázs, Ferenci Tamás és Oberfrank Ferenc.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!