Bent rekedt dolgozókkal együtt vettek zárlat alá egy pekingi irodaházat egy omikronos eset miatt

2022. január 17. – 13:17

Másolás

Vágólapra másolva

Kínában olyan szigorúan veszik a zéró-Covid irányelvet a heteken belül kezdődő teli olimpia előtt, hogy egyetlen koronavírusos eset miatt lezártak Pekingben egy teljes irodaházat, amelyben dolgozók is tartózkodtak az intézkedés időpontjában – írja a CNN.

A város nyugati részén található épületet vasárnap előzetes figyelmeztetés nélkül lezárták, a bent tartózkodók nem hagyhatták el a helyszínt, és kötelező Covid-teszteknek vetették alá őket. Az iroda bezárásáról szóló döntés azután született, hogy szombaton az egyik alkalmazott vírustesztje pozitív lett, a gyorsan terjedő omikron variánst azonosították nála. Ez az első regisztrált omikronos eset a fővárosban.

Kínában már a múlt hét folyamán 20 millió főre emelkedett az átmenetileg víruszárlat alatt élők száma, miután a Pekingtől 130 kilométerre fekvő Tiencsinből elkezdett szétterjedni az omikron variáns. A kínai pártvezetés riadókészültségben van a kórokozó decemberi megjelenése óta, és láthatólag mindent megtesznek a járványgócok kialakulása ellen, bár helyi virológus szakértők szerint gyakorlatilag lehetetlen nullán tartani az esetszámot a február 4-én kezdődő téli olimpia idejére. Az eseményt a helyi közösségtől elszigetelve, szoros izoláció mellett tartják majd.

A zéró-Covid politika melletti eltökéltséget mutatják ugyanakkor az olyan intézkedések, mint az irodaház azonnali lezárása és az érintett beteg (egy ott dolgozó nő) elmúlt két hetének részletes feltérképezése. Ennek alapján egyébként a beteg nem hagyta el a várost és nem került kapcsolatba egyetlen olyan személlyel sem, akit azóta fertőzöttként azonosítottak, ami jó hír a pártvezetés számára. A hatóságok hétfőn közölték, hogy több mint 16 ezer olyan embert teszteltek, akik kapcsolatba kerülhettek az igazolt esettel, és eddig minden eredmény negatív lett, továbbá a városból máshonnan sem jelentettek új eseteket. Egy sajtótájékoztatón a hatóságok felvetették annak lehetőségét, hogy a nő egy nemzetközi postai küldeményről szedhette össze a vírust.

A lakótelep, ahol a nő lakik, mindössze 15 percnyi autóútra található az Olimpiai Parktól. A blokkokat azóta lezárták az ott lakók és a környezet megvizsgálásáig, a CNN munkatársai a hétvégén azt látták, a hatóságok a ki-be járást ellehetetlenítő akadályokat helyeztek ki. A nő munkahelyén is hasonló állapotok tapasztalhatók, a bent rekedt irodistáknak ágyneműt adtak be védőruházatba öltözött emberek a beszámolók szerint. A kínai Covid-politika szigorát jól illusztrálja az a bizarr eset is, amikor egy hirtelen jött lezárás miatt egy nő napokra ott ragadt számára korábban ismeretlen randipartnere lakásán, ahova csak egy vacsorára ugrott át eredetileg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!