Sok helyen az ott maradó tanárokra nyomják rá az oltást elutasító, távozó pedagógusok óraszámát

2022. január 10. – 10:59

Másolás

Vágólapra másolva

Nem számít igazán adekvát adatnak az az 1 százalék, amit az Emmi közölt arról, hogy az állami fenntartású iskolákban a pedagógusok hány százaléka nem oltatta be magát, ugyanis ebbe nem számítják bele a szakképző iskolákban, szakgimnáziumokban, technikumokban dolgozó oktatókat, így nem tudni azt sem, hogy az ott tanító 23 ezer ember közül hányan nem adatták be az oltást maguknak, és hány főt kellene pótolni. Nem tudni azt sem, hogy meg sem várva a határidőt, pontosan hányan mondtak fel már korábban a kötelező oltás miatt, ami miatt január 1-től nem dolgozhatnak az állami iskolákban azok a tanárok, akik nincsenek beoltva.

Az Emmi korábban csak annyit közölt, hogy a 78 000 pedagógus 94 százaléka már felvette az oltást, 3 százalék szakorvosi ellenjavallattal, 1 százalék miniszteri mentesítéssel rendelkezik, további 1 százalék van betegállományban, illetve vár mentesítési kérelme elbírálására, mely napokon belül lezárul.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete megpróbálta felmérni, hogy az iskolákban hogyan oldják meg a pótlásokat. Visszajelzést 638 intézményből kaptak, és az alapján az látszik, hogy a legtöbb helyen, mintegy 19,2 százalékban két-három fő esik ki, de 11,7 százalék azoknak az intézményeknek az aránya is, ahol négy tanárt kell pótolni – írja a Népszava. A visszajelző intézmények felénél (46,4 százalék) az ott maradó tanárok között szórják szét az óraszámokat, harmaduknál eseti helyettesítést írnának elő, amit nem fizetnek ki, és csak kb. 18 százaléknál próbálnának fizetett helyettesítést elérni.

Vannak ugyanakkor olyan intézmények is, ahová negyedéves, oltott, tanár szakos hallgatókat keresnek iskolákba óraadónak vagy részmunkaidőben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!