Sokkal több gyerek fertőződik meg a negyedik hullámban, és a tüneteik is markánsabbak a háziorvosok szakmai vezetője szerint

2021. november 26. – 11:07

Másolás

Vágólapra másolva

Az 5–11 éves korosztály oltásával mérföldkőhöz érkezhet a járványkezelés – mondta a háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője az M1 péntek reggeli műsorában. Békássy Szabolcs azt mondta, a tapasztalatok azt mutatják, hogy ebben a hullámban sokkal több gyerek fertőződik meg, és míg korábban tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel vészelték át a betegséget, addig mostanra markánsabb tünetek jelentkeznek náluk. A járvány letöréséhez ebben a korosztályban is magas átoltottság szükséges, az oltás a gyerekeket is jobban védi a betegség súlyos lefolyása ellen, hasonlóan a felnőttekhez – mondta.

Jelezte, hogy számos háziorvos is bekapcsolódott az oltási akcióhétbe, a praxisokban oltásra jelentkezők arányát nézve a legtöbben a harmadik oltásra jelentkeznek, tíz százalékuk pedig az első dózist kéri.

Beszélt arról is, hogy nagy a terhelés, a háziorvosi praxisokban naponta átlagosan 350 ezer beteget látnak el, a háziorvosokhoz juttatott antigéngyorsteszt a fertőzöttek kiszűrése szempontjából fontos, ezek a tesztek jó szolgálatot tesznek az orvoshoz forduló páciensek állapotdifferenciálásában. Ha az első teszteredmény pozitív, megkezdődhet a beteg izolációja, más esetekben azonban megerősítő PCR-tesztet kell végezni.

Miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön jóváhagyta a Pfizer–BioNTech-vakcinát az 5–11 éves korosztály számára, megkezdődhet a 12 éves kor alatti gyerekek oltása, Magyarországra december 20-án érkezik ehhez az első szállítmány. Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjújában arra kérte a szülőket, hogy ha tehetik, oltassák be az 5–11 éves gyerekeket.

Arról, hogy miért érdemes oltani a gyerekeket, itt írtunk részletesebben, a szülők leggyakoribb kérdéseit pedig ebben a cikkben válaszoltuk meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!