Péntektől több millió oltatlan munkavállaló béníthatja meg Olaszországot

2021. október 12. – 18:01

Másolás

Vágólapra másolva

Az oltásellenesek miatt fennakadás keletkezhet a közigazgatásban, a termelésben és a közlekedésben is Olaszországban – jelezték a szakszervezetek és a munkaadói szervezetek kedden, három nappal a munkavégzéshez kötelező védettségi igazolás bevezetése előtt.

Az MTI beszámolója szerint október 15. lesz az első nap, hogy a minisztériumi dolgozók, benzinkutasok, gyári munkások, fodrászok, buszvezetők, pincérek és több más szakma képviselői kizárólag védettségi igazolással állhatnak munkába. Védettségnek számít, ha valaki már legalább egy adag koronavírus elleni védőoltást kapott, átesett a betegségen, vagy van negatív koronavírustesztje. A rendelkezés 23 millió munkavállalót érint az állami és a magánszektorban.

A munkaadók feladata lesz, hogy a védettség nélküli dolgozóikat mindaddig fizetés nélküli szabadságra küldjék, amíg nem kapnak védettségi igazolását. A rendelet jelenlegi változata szerint a védettség nélküli munkavállaló nem veszíti el állását, de a fizetésétől elesik, és hosszú távon helyettesíthetővé válik. Védettség nélküli munkavégzés esetén a munkaadót és a dolgozót is fejenként 400 eurótól 1500 euróig terjedő bírsággal büntethetik.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a hatvanmilliós Olaszországban keddig a 12 évnél idősebbek közül 45,8 millióan kaptak már legalább egy adag oltást. Több mint nyolc és fél millió 12 év fölötti viszont még egyetlen oltást sem kapott, és ebben még nincsenek benne azok, akik betegségük, vagy más indok miatt nem olthatók be.

A rendelet ellen tiltakozók 2021. október 9-én, Rómában – Fotó: Tiziana FABI / AFP
A rendelet ellen tiltakozók 2021. október 9-én, Rómában – Fotó: Tiziana FABI / AFP

A szakszervezetek arra hívják fel a figyelmet, hogy az északolasz iparvidék gyáraiban fennakadást okozhat a munkába álló dolgozók egyenkénti ellenőrzése. További kérdést vet fel, hogy mi lesz az országban dolgozó és Szputnyik V-vakcinával oltott kelet-európai vendégmunkásokkal, akiknek többsége idősgondozóként, fuvarozóként, az üdülőhelyeken idénymunkásként és a hajóközlekedésben a személyzet tagjaként dolgozik. Az őket foglalkoztatók mostanáig elfogadták az általuk felmutatott védettségi igazolást, amelyet teszteléssel erősítettek meg.

A rendelet szerint a védettségi igazolást negatív teszteredmény válthatja ki, amelyet a dolgozóknak 48 óránként kellene újra megcsináltatniuk. A gyógyszertárakban is elvégezhető antigén-gyorsteszt felnőtteknek alkalmanként 15 euróba (5400 forintba) kerül, és havonta legfeljebb tizenkétszer ismételhető, tehát 180 eurós (közel 65 ezer forintos) költséget jelentene. Felmerült, hogy a teszt érvényességét emeljék 72 órára, és a költségeket állja az állam vagy a munkaadó. Több mint hárommillió dolgozóval számolva a végösszeg elérné az 500 millió eurót.

Az oltásellenesek múlt szombaton tüntetéssel tiltakozottak a védettség kötelezővé tétele ellen, a Róma központjában rendezett demonstráción mintegy tízezren vettek részt. A tüntetők szélsőséges csoportja megrohamozta a CGIL szakszervezet székházát, miután az érdekképviselet igent mondott a kötelező védettség bevezetésére. Hétfőn más szakszervezetek tüntettek a kormány szigorítása ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!