Nem bocsátják el az oltatlan olaszokat a munkahelyükről, de fizetést sem kapnak

2021. szeptember 22. – 13:12

frissítve

Nem bocsátják el az oltatlan olaszokat a munkahelyükről, de fizetést sem kapnak
Cateno De Luca, Messina polgármestere a messinai piacon egy pisztáciás mortadellával – Fotó: Gabriele Maricchiolo / NurPhoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Megjelent az az olasz rendelet, ami a helyi védettségi igazolvány, azaz a Green Pass meglétét teszi kötelezővé minden munkavállaló részére, írja a Today.it. Az olasz közlönyben megjelent szöveg tisztázta a részleteket, néhány pontban eltér az eredeti változattól. A törvényerejű rendelet október 15-től december 31-ig kötelezővé teszi a zöld igazolványt a köz- és magánmunkahelyeken is.

A Green Pass-szal nem rendelkező dolgozókat nem függesztik fel, és nem is bocsátják el, viszont fizetést sem kapnak, vagyis egyfajta fizetés nélküli szabadságra küldik őket. Az a munkavállaló, aki a munkahelyre való belépéskor nem rendelkezik a zöld Covid–19-tanúsítvánnyal, igazolatlanul távol lévőnek minősül. A kisebb, azaz a tizenötnél kevesebb munkavállalót foglalkoztató cégek esetében az igazolatlan hiányzás ötödik napját követően a munkaviszonyt tíz napot meg nem haladó, egyszer megújítható felfüggesztés váltja fel. Ha valaki mégis zöldkártya nélküli dolgozna, az akár 1500 eurós bírságot is vonhat maga után. A rendelet természetesen nem vonatkozik azokra, akik megfelelő orvosi igazolás alapján mentesülnek a védőoltás alól.

Az olasz Green Pass nem azonos az EU-s Covid-igazolvánnyal, inkább a mi védettségi igazolványunkhoz hasonlítható. Azoknak jár, akik vagy már legalább 15 napja megkapták a vakcina első adagját, vagy átestek a betegségen, vagy pedig érvényes negatív teszttel rendelkeznek. Az új rendelet az igazolvány érvényességét is meghosszabbította, oltottak vagy gyógyultak estében már 12 hónapig használható.

Olaszországban augusztus elején vezették be a Green Passt, szeptember elejétől pedig sok helyen (iskolákban, vonatokon, belföldi repülőjáratokon) kötelezővé tették a meglétét. Az országban az utóbbi három hétben folyamatosan csökkent az új fertőzöttek száma, a 7 napos átlag csúcsa a negyedik hullámban 6531 volt még augusztus 30-án, szeptember 21-én ez a szám 4097-re csökkent. Legalább egy dózis vakcinát a lakosság 73,6 százaléka kapott, teljeskörűen 66,2 százalékuk van beoltva. Az olasz miniszterelnök legszívesebben kötelezővé tenné a védőoltást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!