Kötelezővé tenné a koronavírus elleni védőoltást az olasz miniszterelnök

2021. szeptember 3. – 15:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus elleni védőoltás kötelezővé tételéről beszélt pénteken Mario Draghi olasz miniszterelnök – írja az MTI.

Olasz újságok beszámolói szerint Mario Draghi igent mondott a kötelező oltásra, aminek bevezetéséhez arra van szükség, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Olasz Gyógyszerügynökség (Aifa) véglegesen engedélyezze az oltóanyagokat. Az EMA által jóváhagyott oltóanyagoknak jelenleg feltételes forgalomba hozatali engedélyük van, ami határozott időre szól, és egy év után meg kell hosszabbítani azokat.

Draghi megjegyezte, hogy a kötelezővé tételt az Európai Unió tagállamaival is egyeztetni kell. A miniszterelnök szerint az egészségügyben és az oktatásban dolgozók után más szakmai kategóriák esetében is kötelezővé akarják tenni a védettségi igazolást. A kormányfő az országba érkező menekültek beoltását is szorgalmazta. Az Olasz Gyógyszerügynökség elnöke, Giorgio Palu úgy vélte, a védőoltás kötelezővé tétele racionális döntés lenne, de politikai felelősségvállalás szükséges hozzá. Megjegyezte, hogy Olaszországban jelenleg tizenegy kötelező oltás van.

A koronavírus elleni átoltottság meghaladja a 70 százalékot Olaszországban: több mint 38 millióan kaptak már két adag oltást. Egyedül Szicíliában vezették vissza a járványkorlátozásokat, közöttük a maszk szabadtéren is kötelező viselését, de a mutatók a déli Calabriában és Szardínián is elérték a veszélyességi küszöböt a delta variáns terjedése miatt. Országosan a napi esetszám és a kórházban kezeltek száma nem ugrott meg, az utóbbi két hét alatt viszont kétszeresére emelkedett a halottak napi száma, és megközelítette a hetvenet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!