Rendőrökre támadtak a Green Pass-ellenes tüntetők Rómában

2021. október 10. – 12:49

Rendőrökre támadtak a Green Pass-ellenes tüntetők Rómában
Demonstrálók és rendőrök néznek farkasszemet Rómában – Fotó: Reuters/Remo Casilli

Másolás

Vágólapra másolva

Zavargások voltak Rómában szombat este, több ezren tiltakoztak a koronavírus-járvány miatt újonnan bejelentett intézkedések és az oltási kampány ellen, írja az MTI és a Reuters.

A demonstrálók többször összecsaptak a rendőrökkel. Néhol gumibotokkal, paprikasprével és vízágyúkkal próbálták megfékezni a feldühödött tömeget. A demonstrálók megpróbáltak áttörni a kordonokon, bútordarabokkal és petárdákkal dobálták meg a rendőröket.

A tüntetők megrohamozták a legnagyobb olasz szakszervezet, a CGIL római székházát, botokkal és zászlórudakkal támadták meg az őröket és a rendőröket, majd benyomultak az épületbe. Négy ember őrizetbe vettek.

Mario Draghi miniszterelnök elítélte az erőszakot, és hangsúlyozta, hogy a szakszervezetek a demokrácia és a munkavállalók jogainak a biztosítékai, és szigorúan kell büntetni minden ellenük irányuló megfélemlítési kísérleteket. Maurizio Landini, a CGIL főtitkára „szervezett fasiszta cselekedetnek, a demokrácia és az üzleti világ elleni támadásnak” nevezte a történteket, és azt mondta, hogy senki sem fordíthatja vissza az országot a fasiszta korszakba.

Október 15-től Olaszországban védettségi igazolással kell rendelkeznie az állami és a magánszektor munkavállalóinak. Ennek hiányában felfüggesztetik őket az állásukból bérkifizetés nélkül, de nem bocsáthatják el őket.

Olaszországban augusztus elején vezették be a Green Passt, szeptember elejétől pedig sok helyen (iskolákban, vonatokon, belföldi repülőjáratokon) kötelezővé tették a meglétét. Az országban az utóbbi három hétben folyamatosan csökkent az új fertőzöttek száma, a 7 napos átlag csúcsa a negyedik hullámban 6531 volt még augusztus 30-án, szeptember 21-én ez a szám 4097-re csökkent. Legalább egy dózis vakcinát a lakosság 73,6 százaléka kapott, teljeskörűen 66,2 százalékuk van beoltva. Az olasz miniszterelnök legszívesebben kötelezővé tenné a védőoltást.

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!