Kiszámíthatatlan, melyik szputnyikos kaphatja meg harmadiknak az uniós utazást lehetővé tevő Janssen-oltást

Legfontosabb

2021. október 7. – 09:41

Kiszámíthatatlan, melyik szputnyikos kaphatja meg harmadiknak az uniós utazást lehetővé tevő Janssen-oltást
Fekete Beáta asszisztens beolt egy férfit az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával a békéscsabai Réthy Pál Kórházban szeptember 20-án – Fotó: Rosta Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn részletesen összefoglaltuk, hol tart a koronavírus elleni orosz vakcina, a Szputnyik V uniós engedélyezése, miért nem történt még meg, és mire számíthat az a közel egymillió magyar ember, akik ebből az oltásból kaptak két adagot, ezért most hiába védettek, nem utazhatnak szabadon az EU-ban.

Mint írtuk, a keleti vakcinával oltottaknál a kulcs – a trükközést leszámítva – az egyadagos Janssen-vakcina, hiszen ha ebből kapják a harmadik adagot, már jár is az uniós védettségi igazolvány, és megszűnik a probléma. Míg azonban a kínai vakcinára ez az oltás gond nélkül adható, a Szputnyik V-re a hivatalos ajánlás nem javasolja. A személyes beszámolók alapján eleinte nem is adták be az orvosok, és tudunk olyanokról is, akik ezért inkább Romániába mentek el érte (sőt olyanokról is, akik nem egy Janssen-, hanem két Pfizer–BioNTech-vakcináért ugrottak át a szomszédba). Az utóbbi időben viszont egyre többen kapták meg gond nélkül itthon is.

Azóta azonban több olvasónk is jelezte, hogy továbbra is bizonytalan, melyik oltóponton vagy háziorvosnál lehet szputnyikosként Janssen-vakcinát kapni, mert több orvos továbbra sem hajlandó ilyen kombinációt adni.

Lutri, hol adják be, hol nem

A bizonytalanságot az okozza, hogy mindkét oltás ugyanolyan típusú, azaz vektorvakcina, és az ilyen kombinációról egyes szakértők úgy vélik, hogy nem feltétlenül alakít ki kellően erős védelmet. Ahogy azonban korábbi cikkünkben részletesen bemutattuk, az eddig végzett nemzetközi vizsgálatok eredményei alapján ez az elméleti aggály a gyakorlatban nem tűnik megalapozottnak, és bár a konkrét Szputnyik V–Janssen kombinációról egyelőre nincs adat, ugyanígy nincs még sok más, itthon egyébként ajánlott kombinációról sem, ezért ez önmagában nem igazolja a vektorvakcinával történő újraoltás korlátozását.

A protokollt jegyző Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azonban hangsúlyozottan csak ajánlást tett. „Azt, hogy ki milyen típusú oltóanyagot kap harmadik oltásnak, a szakmai ajánlást figyelembe véve az oltóorvos dönti el a helyszínen” – olvasható a hivatalos járványügyi oldalon is.

Így a döntés az orvosok kezében van, de ehhez segítséget nem igazán kapnak, a protokoll pedig július vége óta változatlan.

A protokoll ellentmondásosságára jellemző, hogy mégis ajánl azonos gyártmányú vakcinát akkor, ha más típusok valamiért ellenjavalltak, ami azt a felemás helyzetet eredményezi, hogy az ajánlás végső soron tartalmazza a Janssen–Janssen és a Szputnyik–Szputnyik kombinációt is, de a Szputnyik–Janssent már nem.

Ennek az ellentmondásos helyzetnek az eredménye, hogy jelenleg van olyan oltópont, ahol gond nélkül beadják a Janssen-vakcinát a két Szputnyik V-re, míg máshol erről hallani sem akar az oltóorvos, ezért az érintettek szájhagyomány útján terjedő információk alapján vadásszák, hova érdemes menni Janssen-oltásért. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy mivel előre nem lehet megjelölni, ki milyen vakcinát szeretne, csak a helyszínen derül ki, hogy adnak-e neki olyat, amilyet szeretne.

Mint előző cikkünkben írtuk, volt olyan érintett, aki arról számolt be, hogy az oltóorvos ráíratta a papírjára, hogy tudomásul veszi, hogy kisebb lehet így a harmadik oltás hatékonysága, mástól azonban ilyen nyilatkozatot sem kértek. Cikkünk megjelenése után azonban több elutasításról is hallottunk. Egyik olvasónk például azt írta, hogy szputnyikosként épp a cikkünkön felbuzdulva jelentkezett a harmadik oltásra:

„Sajnos az élet rám cáfolt, mivel a mai napon az oltópontról elhajtottak, amikor Janssent kértem volna rá. Egy barátomat meg egy másik helyről ugyanígy, még a múlt héten, és a házidokim sem hajlandó erre.”

Magukra hagyott orvosok

A helyzet tehát jelenleg is az, amit a július végi cikkünk címében is jeleztünk: ezzel a protokollal a központi szervek magukra hagyják az oltást végző orvosokat. A nekik hagyott nagy mozgástér elvileg még jó dolog is lehetne, azonban a protokollból nem derül ki, hogy milyen adatok, mely vizsgálatok alapján állították össze, milyen szakértők javaslatai alapján dőlt el, hogy melyik vakcina mivel keverhető, mivel nem.

Ezekre már július végén is rákérdeztünk, választ azóta sem kaptunk. Az oltóorvosoktól pedig nem feltétlenül várható el sem az, hogy maguk kövessék és értékeljék a javában folyó klinikai vizsgálatok folyamatosan érkező eredményeit, sem az, hogy felelősséget vállaljanak egy ilyen döntésért, amelyben minimális segítséget kapnak.

Most újra kérdésekkel fordultunk az Emmihez, az NNK-hoz és az operatív törzshöz. Az alábbiakra voltunk kíváncsiak:

  • Figyelemmel kísérik-e a vektorvakcinák kombinációjára vonatkozó nemzetközi vizsgálatokat? Indokoltnak látják-e ezek alapján a protokoll módosítását?
  • Továbbra is fenntartják-e azt a központi ajánlást, hogy a Szputnyik–Janssen kombináció ellenjavallt?
  • Terveznek-e valamilyen segítséget, például szakmai háttéranyagot nyújtani az oltást végző orvosoknak, hogy a jelenlegi széttartó gyakorlat egységesebb legyen, vagy nem látnak problémát abban, hogy ilyen eltérések mutatkoznak a protokoll keretein belül?

Ha kapunk érdemi választ, beszámolunk róla.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!