Oroszországban sorra dőlnek meg a halálozási csúcsok

2021. október 4. – 16:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem lassul a koronavírus-járvány negyedik hulláma Oroszországban. A szeptemberi negatív rekordokat is alulmúlták az elmúlt hét adatai: az elmúlt hat napból négyből új halálozási csúcs született, hétfőn 25 781 új fertőzött mellett 883 halottat regisztráltak a hatóságok. Ezzel a járvány hivatalosan elismert áldozatainak száma 210 ezerre nőtt, azonban

az összes halálozásról publikált nyilvános adatok több százezres többletet mutatnak, így akár 600 ezer fölött is járhat a koronavírus áldozatainak száma.

A negyedik hullám előretörésében nagy szerepet játszik az alacsony átoltottság. Miközben Oroszország fejlesztette ki a világ első koronavírus-vakcináját, a Szputnyik V-t, a védőoltás – sokszor diplomáciai célokat szolgáló – exportja mellett a hazai alkalmazás egyáltalán nem ment simán. Jelenleg a lakosság alig 29 százaléka kapta meg a Szputnyik V, vagy a másik két orosz fejlesztésű védőoltás mindkét adagját – külföldi vakcinák nem kaptak engedélyt, pedig a hazai fejlesztésű vakcinák iránti bizalom felmérések szerint nem túl magas. Mihail Misusztyin miniszterelnök hétfőn el is ismerte, hogy a jelenlegi átoltottság mellett nem lehet megállítani a járvány terjedését.

Annak ellenére, hogy Oroszországban már a nyár derekán érezhető volt a negyedik hullám, eddig semmilyen korlátozó intézkedéseket nem hoztak, a kormányzat csak a héten kezdte el betiltani a nagyobb rendezvényeket, de a lezárások fontolgatásáról szóló híreket a Kreml – mely szeptember közepén maga is egy fertőzésgóccá vált – kategorikusan cáfolja.

Az éttermek, bárok, klubok is nyitva maradhatnak, és látogatásukat csak néhány kormányzóságban kötik oltási igazolvány felmutatásához (Moszkvában ezt a kötelezettséget a helyi vendéglátósok nyomására eltörölték).

Az oltási program is döcög, az óriási mennyiségű export vakcina mellett az ország már tavasszal arra kényszerült, hogy vásároljon a dél-koreai és indiai üzemekben készült Szputnyik V-ből. A Guardian által megkérdezett szakértők szerint az is hátráltatja az oltási hajlandóságot, hogy a koronavíruson átesett emberek immunisnak tartják magukat a Covid-19-re – függetlenül a szervezetük által termelt antitestmennyiségtől.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!