Az elnöki pár beoltásával indult Izraelben a vakcinák harmadik köre a 60 évnél idősebbeknél

2021. július 31. – 16:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy nappal a bejelentés után megkezdődött a harmadik oltások beadása Izraelben a 60 év felettieknek – írta a Times of Israel. A harmadik kört az izraeli elnök és felesége beoltásával nyitották meg. A programnak ez a része a 60 év felettieknek biztosít újabb vakcinát, feltéve, ha a második oltás után legalább öt hónap telt el. A hónap elején elnöki hivatalába lépett Jichák Hercog 61, felesége épp 60 éves. A helyszínen volt Naftali Bennett – aki a kormányfői posztot Benjamin Netanjahuval való szövetségét elhagyva szerezte meg –, ő azonban 49 évesen nem kaphat harmadik oltást.

Az immunhiányosoknak a hónap elején már elkezdődött a harmadik oltások beadása Izraelben. Harmadik oltásokat azonban elsőként Bahreinben és az Egyesült Arab Emírségekben vetettek be, először mindkét helyen a kínai Sinopharm vakcinát használták erre a célra, majd elérhetővé tették a Pfizert is.

Izrael a Pfizer/BioNTech vakcinájával az elsők között kezdte meg oltási programját. A 9,1 milliós ország az élen áll átoltottságban. Egy hónapja a teljes lakosság 56 százaléka kapta meg második oltását, ám ez a 16 év felettieken belül több mint 70 százalékos átoltottságot jelent.

Izrael az elsők között kezdte meg a 12-15 évesek oltását is.

Az újabb oltási kört a delta variáns terjedése miatt kezdték meg. (Magyarországon ez augusztus 1-jétől válik lehetségessé, bár itthon az a korábbi oltások fajtájától függ, hogy ki milyenre tarthat igényt.) Igaz, az amerikai járványügyi hatóság szerint a bárányhimlőhöz hasonlóan rendkívül könnyen terjedő variáns ellen az újabb oltás sem nyújt biztos védelmet – de a súlyos, akár halálos kimenetelő következmények esélyét számottevően csökkenti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!