Kiadták a táblázatot, hogy milyen típusú harmadik oltást érdemes választani

Legfontosabb

2021. július 27. – 19:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Telex birtokába került a Nemzeti Népegészségügyi Központ levele, amelyben a háziorvosokat és a kórházakat tájékoztatják a harmadik oltások beadásáról. A Müller Cecília országos tisztifőorvos által aláírt levélben összefoglalják, milyen harmadik oltás ajánlott a különböző típusú vakcinák után.

A dokumentumban a következők olvashatók:

 • A harmadik (booster) oltás elsősorban a Covid-19 megbetegedés szempontjából kockázati csoportba tartozó időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, elhízottaknak, immunszupprimált betegeknek megfontolandó.
 • A harmadik oltást minimum 4-6 hónappal a második oltás beadása után kaphatják meg az érintettek.
 • Az oltásról az orvos dönt, aki konzultálhat erről a beteg kezelőorvosával.
 • Külön figyelmet kell fordítani az autoimmun betegségben szenvedőkre.
 • Az NNK ajánlása szerint a tudományos eredmények alapján általában erősebb immunválaszt válthat ki, ha a harmadik oltást más típusú oltóanyaggal adják be, mint az első kettőt (heterológ oltási sorozat).

A dokumentumban egy táblázat is található amelyben feltüntetik, hogy melyik vakcinát mivel lehet keverni.

 • AstraZeneca után Pfizer, Moderna és Sinopharm;
 • Janssen után Pfizer, Moderna Sinopharm;
 • Moderna után Sinopharm, Janssen, AstraZeneca;
 • Pfizer után Sinopharm, Janssen, AstraZeneca;
 • Sinopharm után Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen;
 • Szputnyik-V után Pfizer, Moderna, Sinopharm ajánlott.

Mindegyik esetben feltüntetik, hogy ha a felsorolt vakcinák valamilyen okból nem használhatók (kontraindikáció) az adott páciensnél, akkor a harmadik oltás lehet ugyanolyan, mint az előző kettő (homológ oltás).

A felsorolásból látszik, hogy a kínai Sinopharmra van a legtöbb javaslat, mivel ez az egyetlen elölt víruson alapuló vakcina, így ehhez mindegyik másik típusú oltás ajánlott. Az orosz Szputnyik V-t azért nem ajánlják sehol harmadik oltásnak, mert abból elfogytak a hazai készletek.

Orbán Viktor július 16-án be is jelentette, hogy augusztus 1-től lehetővé teszik a harmadik oltás felvételét. Most nem határoznak meg oltási rendet. Aki igényli a harmadik dózist, annak időpontot kell erre foglalnia.

Magyarországon a fertőzésszámok ugyan alacsonyak, de már 58 esetben azonosították a koronavírus delta variánsát a hazai mintákban. Müller Cecília azt mondta: nincsenek kétségeik afelől, hogy ez a variáns veszi át a vezető szerepet, és ez okozza majd a megbetegedések 80-90 százalékát. Az új megbetegedések többségét a koronavírus variánsai okozhatják, ezért egyes sérülékeny csoportoknál indokolt a harmadik oltás.

A vakcinák keveréséről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!