Müller Cecília: A variánsok terjedése miatt indokolt a harmadik oltás

2021. július 27. – 16:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus variánsai okozhatják az új megbetegedések többségét, ezért egyes sérülékeny csoportoknál indokolt a harmadik oltás – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos a közmédiának kedden.

Müller közölte: a harmadik oltás felvételét elsősorban időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlják.

Hozzátette, hogy a szakmai ajánlás szerint aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül és fordítva, de az is lehetséges, hogy valaki ugyanazt az oltást kapja harmadikként, mint amilyennel az alapimmunizálása történt – mondta Müller az MTI beszámolója szerint.

Müller szerint a fertőzésszámok ugyan alacsonyak, de mostanáig 58 esetben azonosították a koronavírus delta variánsát a magyar mintákban. Elmondta, nincsenek kétségeik afelől, hogy ez a variáns veszi át a „vezető szerepet”, és ez okozza majd a megbetegedések 80-90 százalékát.

Magyarországon augusztus 1-től lehetővé válik a harmadik adag oltások felvétele, és ezzel a különféle oltások keverése is. Aki él a lehetőséggel, akár másik típusú vakcinát is kaphat, mint az első két alkalommal. A vakcinák keveréséről még mindig kevés biztosat tudunk, de amit igen, az biztató, és sok helyen már amúgy is a gyakorlat része.

Azt, hogy ez a harmadik adag ugyanolyan vagy különböző lesz-e, mint az első kettő, az orvos döntheti el, de lesz lehetőség a vakcinák keverésére, és a központi iránymutatás is ezt fogja javasolni az orvosoknak – mondta Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter. A különböző típusú vakcinák keveréséről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!