Semlegesítő antitestek mutathatják meg, hogy ki fertőződik meg

2021. július 30. – 21:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy izraeli tanulmány szerint előre megmutathatja egy vírust semlegesítő antitest, hogy kinek lehet szüksége harmadik dózisra – derült ki a Nature cikkéből.

A The New England Journal of Medicine lapban július 28-án közzétett tanulmány az izraeli Sheba Medical Center közel több mint 11 ezer Pfizer–BioNtech-vakcinával beoltott dolgozójának adataira támaszkodik. A vizsgálat 2021 januárja és áprilisa között zajlott.

Az egészségügyi intézmény 39 dolgozója a két oltás ellenére megfertőződött a koronavírussal, ám vagy egyáltalán nem voltak tüneteik, vagy csak enyhék. Közülük 22 dolgozónak volt antitestvizsgálata egy héttel a fertőzés előtt, vagy pontosan aznap. Az ő mintáikat hasonlították össze 104, velük egyező korú, de betegségen nem átesett, oltott kolléga véreredményeivel.

Ez alapján arra jutottak, hogy a vírust semlegesítő antitestek szintje alacsonyabb volt a fertőzöttek körében, tehát elképzelhető, hogy akiben ez a bizonyos típusú antitest magas számban megvan, az kisebb eséllyel kapja el a betegséget.

Mindez azért is fontos, mert egy vérvizsgálat segítségével megállapítható lehet, hogy egy adott személynek szüksége van-e egy emlékeztető (harmadik) oltásra annak érdekében, hogy védett legyen a különböző variánsokkal szemben – írja a hvg.hu. A tanulmány azonban azt nem határozta meg, hogy pontosan mennyi antitesttől lehet nagyobb immunitásra számítani.

Az eredmények megerősítik az AstraZeneca-vakcina klinikai vizsgálatai során gyűjtött korábbi adatokat is.

A tanulmány hátulütője, hogy kevés adatból dolgoztak, és a vizsgált személyek többnyire fiatal, egészséges felnőttek voltak, ami alapján nem biztos, hogy minden korra és egészségügyi állapotra alkalmazható lehet a kutatás eredménye.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!