Hiába ígérték meg a bíróság előtt, nem adja ki az OGYÉI a kínai és orosz vakcina engedélyezésének dokumentumait

2021. július 28. – 08:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Továbbra sem adja ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az orosz és a kínai koronavírus-vakcina magyarországi engedélyezésének dokumentumait – derült ki a Népszava cikkéből.

A Transparency International (TI) Magyarország februárban közérdekű adatigényléssel kérte ki az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának engedélyezésével kapcsolatos iratokat, miután az engedélyezési folyamat sok kritikát kapott itthon.

Az OGYÉI előbb 90 napra kitolta a válasz küldésének határidejét, aztán azt mondta: az adatok üzleti titoknak minősülnek, és nem kiadhatók. A civil szervezet ezután bírósághoz fordult, szerintük ugyanis az állami intézmény jogsértést követett el, amikor indokolás nélkül 15 nap helyett 90 napot kért magának a válaszadáshoz.

Az első tárgyaláson az OGYÉI képviselője azt ígérte, kiadják a kért dokumentumokat, ha a pert szüneteltetik. Ezt a jogvédő szervezet képviselője elfogadta, de a dokumentumok helyett múlt héten az OGYÉI már azt közölte egy újabb levélben, hogy a per folytatása mellett döntöttek.

A Szputnyik V januárban kapta meg a vészhelyzeti engedélyt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől, annak ellenére, a hatóság által felkért szakértők problémákat fogalmaztak meg a vakcinával szemben. Többen azt kritizálták, hogy a tesztelés szempontjából kulcsfontosságú harmadik klinikai vizsgálati fázist – amelyben több tízezer alanyon tesztelik az oltást – megelőzve elkezdték széles körben alkalmazni ezeket a készítményeket. Ezt azóta már közzétették, és szerencsére kifejezetten kedvező képet mutat a vakcináról.

A kínai Sinopharm vizsgálati eredményei egészen május végéig nem voltak nyilvánosak, és az oltakozási kedvnek az sem feltétlenül tett jót, hogy a kormány az érdemi gyógyszerhatósági vizsgálatot megkerülve, rendeleti úton tette lehetővé az engedélyezését.

Ebben a cikkben gyűjtöttük össze minden fontos információt az itthon használt vakcinákról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!