56 új beteget találtak, senki sem halt meg fertőzöttként az elmúlt napon

2021. július 21. – 08:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 56 (az előző napi adatokhoz képest +31)
  • Az elmúlt 24 órában elhunytak száma: 0 (az előző napi adatokhoz képest -2)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 76 (az előző napi adatokhoz képest -1)
  • Közülük lélegeztetőgépre szorulók száma: 10 (az előző napi adatokhoz képest -1)
  • Új mintavételek száma: 6501 (az előző napi adatokhoz képest +2093)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 578 183 (az előző napi adatokhoz képest +4626)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 5 327 325 (az előző napi adatokhoz képest +15 768)

Nem látható jelentős változás a járványügyi adatokban, ám a szakemberek és a kormány álláspontja is az, illetve Európa országaiban is egyre inkább úgy tűnik, hogy lesz negyedik hullám, ezért mind az NNK, mind a kormány az oltás felvételére buzdítja a lakosságot. Lehetővé tették emellett a harmadik oltás felvételét augusztustól, továbbá az egészségügyi dolgozók számára kötelezővé tették az első két vakcina beadatását.

Megeshet, hogy később más munkakörökben is kötelező lesz a védőoltás felvétele, illetve hogy a munkáltató erre kötelezhet egyes alkalmazottakat – erről Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszélt kedden a Portfoliónak.

Újabb kutatás jelent meg (egyelőre lektorálás előtt áll) a kínai vakcina által kiváltott antitest-termelődés eredményeiről: ez nemcsak Magyarországon, de nemzetközi szinten is az első, amely tudományos alapossággal vizsgálja a kínai vakcina hatására termelődő, semlegesítő antitestek szintjét. A szerzők arra jutottak, hogy az antitestek a 60 év felettiek negyedénél nem érik el az elégséges szintet, ami jó eséllyel azt jelenti, hogy nem védettek a betegség ellen. A tanulmány szerzői szerint az eredményeik azt mutatják, hogy sürgősen lépéseket kellene tenni a kínai vakcinát kapott, de védtelen oltottak érdekében, mert ők ki lehetnek téve a járvány veszélyeinek.

A fertőzöttek száma emelkedik, a kórházban kezelteké lassabban

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) pár napja már jelezte, hogy számításaik szerint jelentősen nőhet Európában a koronavírusos fertőzöttek száma a következő hetekben: augusztus 1-ig közel ötször több új fertőzött is lehet. Ennek oka a delta variáns terjedése és a járvány további terjedését gátló intézkedések enyhítése.

Az ECDC illetékességébe tartozó 30 ország kétharmadában figyelhető meg jelenleg a járvány súlyosbodása, a fertőzések súlyosabb mértéke főleg a 15–24 éves korosztályt érinti. A kórházi ápolásra szorulók és a halálos áldozatok száma ennél lassabban emelkedik, elsősorban az oltási kampánynak köszönhetően. Fokozott aggodalomra ad okot Spanyolország, Hollandia, Luxemburg, Málta és Ciprus, Görögország és az Egyesült Királyság is.

Mostanra már több mint 1,5 millió gyerek veszíthette el a szülőjét a koronavírus-járvány miatt: a friss adatok szerint koronavírus-járvány következtében félárvává vagy árvává vált gyerekek száma lakosságarányosan kirívóan magas Dél-Afrikában, Mexikóban, Brazíliában és Kolumbiában. Az apjukat elvesztő gyerekek száma nagyjából ötszöröse azon fiatalokénak, akiknek az anyja hunyt el a kórban.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!