Parraghék javasolhatják, hogy a munkáltató feltételül szabhassa bizonyos alkalmazottaknak a kötelező oltást

2021. július 20. – 10:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jogalkotási javaslatot tesz a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a kormány számára arra vonatkozóan, hogy a munkaadók kötelezővé tehessék a munkavállalóik számára a koronavírus elleni védőoltás felvételét legalább bizonyos munkakörökben. Parragh László, a szervezet elnöke a Portfoliónak azt is mondta: kérhetik azt is, hogy bizonyos munkakörök esetén tegye kötelezővé a kormány az oltást. Itt főleg olyan munkakörökre gondolnak, tette hozzá, ahol a munkavállalók sok emberrel érintkeznek, ilyenek lehetnek pl. az éttermi alkalmazottak vagy a közösségi közlekedésben dolgozók is. Parragh nyilatkozata csak pár nappal azután jött, hogy kiderült: az egészségügyi dolgozók számára kötelezővé teszi a kormány az első két oltás felvételét.

Az MKIK elnöke szerint most is elterjedt gyakorlat, hogy a vállalatok elvárják dolgozóiktól, hogy beoltassák magukat, erre erős igény is van a munkáltatók részéről, ugyanis csak így kerülhető el, hogy ismét le kelljen zárni a gazdaságot. A Portfolio cikke szerint a tervezett módosítás tartalmazná, hogy adott munkakörök esetén kötelezhessen a munkáltató az oltás felvételére, és azt is, hogy ha a munkavállaló nem él az oltás lehetőségével, akkor áthelyezhető lenne egy olyan pozícióba, ahol nem veszélyezteti a kollégákat és az ügyfeleket.

Parragh szerint eddig is tömegesen megesett, hogy a munkaadó elvárta az oltást, ha pedig valaki nem élt ezzel, akkor egyéb indokkal elbocsátották – arra az elnök nem tért ki a Portfolio cikkében, hogy ez esetleg helytelen vagy törvénytelen lett volna, pedig valójában a munkaadó nem szabhatta meg a munkavállaló számára az oltás felvételét. Parragh szerint ugyanakkor az alkalmazottak többsége ilyenkor oltatott.

Arra, hogy nem tartanak-e a tömeges felmondástól a fenti szabályozás miatt, Parragh azt mondta, szerinte ez nem jelent nagy veszélyt, de egyébként készülnek felméréssel, amiben az alkalmazottak véleményét nézik. A szervezet elnöke szerint egyébként már a héten elkészülhet a javaslat. Az elnök szerint a javaslat megosztónak tűnhet, de szerinte elkerülhetetlen ennek szükségessége, és úgy tartja, hosszabb távon indokolt lenne „a lehető legszélesebb körben” kötelezővé tenni az oltást. Ezt amúgy esélyesnek tartja nemcsak Magyarországon, de Európán is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!