Több mint másfél millió gyerek veszthette már el a szülőjét a koronavírus-járvány miatt

2021. július 21. – 05:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Világszerte nagyjából másfél millió gyerek vesztette el a koronavírus-járvány következtében legalább egyik szülőjét vagy gondviselőjét – derül ki az MTI szerint a londoni Imperial College Seth Flaxman vezette kutatócsoportjának kedden ismertetett tanulmányából.

A Lancet című brit orvosi szaklapban közzétett tanulmány a 2020 márciusa és 2021 áprilisa közötti időszakra vonatkozik. A tanulmány többek között a születési, illetve a koronavírussal összefüggésbe hozható halálozási arányszámokra támaszkodik két tucat államban, az így nyert adatokat pedig kiterjesztették világviszonylatra. A kutatók megjegyzik, hogy mivel államonként eltérő az adatgyűjtés, ezért végeredményként egy feltehetőleg alulbecsült értéket kaptak.

A koronavírus-járvány következtében félárvává vagy árvává vált gyerekek száma lakosságarányosan kirívóan magas Dél-Afrikában, Mexikóban, Brazíliában és Kolumbiában. Az apjukat elvesztő gyerekek száma nagyjából ötszöröse azon fiatalokénak, akiknek az anyja hunyt el a kórban.

Az elemzés egyértelművé teszi, hogy az érintett gyerekek pszichoszociális és anyagi támogatásának központi szerepet kell játszania a járvány következményeire adandó válaszok között.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) szerint ezek a friss kutatási eredmények a koronavírus-járvány jelentős, eddig figyelmen kívül hagyott következményére irányítják a figyelmet. Mészáros Antónia, az UNICEF magyarországi vezetője már tavaly decemberben arról beszélt a Telexnek adott interjújában, hogy a gyerekek a járvány láthatatlan áldozatai. Arról pedig, hogy még évekbe telhet, mire kiderül, valójában mennyire tette tönkre a gyerekeket a járványidőszak, itt írtunk részletesen. >>>

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!