Járványügyi adatok: 139 új fertőzöttet találtak, 2 beteg halt meg a hétvégén

2021. július 19. – 08:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma a hétvégén: 139 (a pénteki adatokhoz képest +75)
  • Hétvégén elhunytak száma: 2 (a pénteki adatokhoz képest nincs változás)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 76 (a pénteki adatokhoz képest -10)
  • Közülük lélegeztetőgépre szorulók száma: 11 (a pénteki adatokhoz képest +1)
  • Hétvégi mintavételek száma: 18 979 (a pénteki adatokhoz képest +10212)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 569 099 (a pénteki adatokhoz képest +9921)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 5 293 132 (a pénteki adatokhoz képest +24 318)

A harmadik hullám végével a koronavírusról tájékoztató oldalon hétvégén nem közölnek adatokat, helyette hétfőn, összesítve teszik közzé a pénteki, szombati és vasárnapi adatokat.

Múlt héten döntés született arról, hogy a kormány augusztustól lehetőséget biztosít a harmadik oltás felvételére, illetve az egészségügyi dolgozók számára kötelezővé teszik az első két dózis felvételét. A harmadik oltást javasolt, de nem kötelező beadatniuk, ugyanakkor következményekkel jár ennek elmulasztása: az érintettet olyan helyre osztják be dolgozni, ahol nem találkozik fizikailag betegekkel.

Kásler Miklós Emmi-miniszter nemrég azt mondta, hogy a harmadik oltás fajtájáról a háziorvosok dönthetnek, de iránymutatást kapnak hozzá az Emmitől. Kásler közölte: többféle elképzelés van arról, mi a legjobb gyakorlat, a gyógyszergyártók általában amellett vannak, hogy mindenki azt kapja harmadiknak, amit az első két alkalommal, a szakirodalom viszont egyre inkább a vegyes oltást ajánlja. Magyarán ha valaki mRNS típusú oltóanyagot (Pfizer, Moderna) kapott, akkor harmadiknak vektorvakcinát (AstraZeneca, Szputnyik V) vagy elölt vírusból készült oltást (Sinopharm) érdemes adni neki. Ezt az iránymutatást fogja tartalmazni az orvosoknak kiküldött tájékoztató is.

A WHO még a kormány bejelentése előtt, csütörtökön „rendkívüli óvatosságra” intette tagállamait a koronavírus elleni védőoltások harmadik dózisának beadásával kapcsolatban, ami a szervezet véleménye szerint nem segíti elő a méltányosabb globális vakcinaelosztást sem.

A miniszter szerint Magyarországon is várható a negyedik hullám, szerinte erre fel van készülve a magyar egészségügy. Az egyetlen hatékony prevenciós lehetőség továbbra is az oltás, fűzte hozzá. Ha már oltás: Horvátországban úgy döntöttek, hogy az országban mindenki ingyen felveheti a koronavírus elleni oltást, azok is, akiknek nincs betegbiztosításuk, így a Horvátországban nyaraló külföldi turisták is.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!