56 új fertőzöttet találtak egy nap alatt

2021. július 14. – 08:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új napi fertőzöttek száma: 56 (az előző napi adatokhoz képest +39)
  • Előző napon elhunytak száma: 3 (az előző napi adatokhoz képest nincs változás)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 84 (az előző napi adatokhoz képest -2)
  • Közülük lélegeztetőgépre szorulók száma: 11 (az előző napi adatokhoz képest -1)
  • Napi mintavételek száma: 7194 (az előző napi adatokhoz képest +3198)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 548 451 (az előző napi adatokhoz képest +4560)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 5 226 741 (az előző napi adatokhoz képest +23 816)

Kásler Miklós a minap beszélt a Spirit FM Exkluzív című műsorában arról, hogy a járványügyi adatok nagy része biztató (ezt mutatják a változatlanul alacsony szennyvízadatok is), ugyanakkor van figyelemfelkeltő jelzés is: „A reprodukciós tényező közelít az egyhez, illetve esetleg az egyet át is lépi.” A reprodukciós szám azt mutatja meg, hogy egy fertőzött ember hány másiknak tudja átadni a betegséget.

A miniszter szerint reális számítások azt mutatják, hogy Magyarországon is elindul majd a negyedik hullám, hasonlóan vélekedik erről Kemenesi Gábor virológus is. Ő úgy gondolja, hogy növekedni fognak az esetszámok, több lesz a fiatal és a nem oltott új fertőzött, idővel a halálozások száma is emelkedni fog, a negyedik hullám pedig már a nyáron ideérhet, és az ősz is rásegíthet majd.

Kemenesi szerint a megoldás az oltás. „Fontos azonban, hogy a krónikus megbetegedéssel rendelkező fiatalok veszélyeztetett csoportnak számítanak, az ő esetükben (és őértük is) nagyon fontos a maszk-távolságtartás-higiénia hármasának gyakorlása.”

Arról még nincs egységes álláspont, hogy szükséges-e harmadik dózis, de Kásler Miklós ajánlaná azt hat hónap után, és elsőként a hatvan év felettiek számára. Ő harmadik oltásként az előző kettőtől eltérő, ún. heterológ vakcinát javasolna, de szerinte rövidesen (lehet, hogy már szerdán) dönt a kormány a harmadik dózisról.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.