113 új fertőzöttet találtak, 4 beteg halt meg szerdán

2021. június 17. – 08:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 113 (az előző naphoz képest +6)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 4 (az előző naphoz képest -5)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 320 (az előző naphoz képest -29)
  • Közülük lélegeztetőgépre szorulók száma: 45 (az előző naphoz képest +9)
  • Napi mintavételek száma: 10 903 (az előző naphoz képest -2205)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 375 923 (az előző naphoz képest +12 799)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 4 299 073 (az előző naphoz képest +27 083)

Szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy ha nem történik fordulat a járvány visszaszorulásában, június 24-től megszűnik a belső schengeni határokon az átkelőhelyek őrzése és meg tudják nyitni a jelenleg lezárt határátkelőhelyeket, visszaállítva a közlekedés és átjárás lehetőségét. Így például a Magyarország és Szlovákia közötti, eddig nyitva tartó 19 helyett mind a 35 határátkelő járhatóvá válik. Szijjártó azt is közölte, hogy a tervek szerint a szomszédos országok Magyarországgal határos területeiről érkezők nemzetiségtől függetlenül jöhetnek Magyarországra beoltatni magukat.

Bár Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt ígérte, a magyar védettségi igazolvány digitális verziója június 15-ig tartalmazni fogja az oltás típusát, illetve mindkét oltás dátumát és így megfelel majd az uniós szabályozásoknak, azaz alkalmas lesz az uniós zöldkártya kiváltására, keddre ez a fejlesztés még nem készült el. Pontosabban elkészült, de a kormány döntése szerint a bevezetés dátuma csak 2021. június 30. lesz.

Ha már utazás: nem kell többé oltási igazolás és koronavírus-tesztelés sem azoknak, akik Szardínia szigetére akarnak lépni. A sziget kormányzója minden járványkorlátozást eltörölt szerdától. Ugyanakkor Olaszországban Szardínia az egyetlen régió, ahová jelenleg szabadon lehet belépni. Az ország többi határátkelőjénél továbbra is kérik a belépés előtti 48 órában végzett negatív teszteredményt. A teszteléshez kötött belepés egyelőre július elsejéig van érvényben.

Vakcinaügyben friss hír, hogy a német CureVac biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinája mindössze 47 százalékos védelmet nyújt – ezt maga a vállalat jelentette be szerdán, miután 40 ezer önkéntesen tesztelték az oltóanyagot. Az Európai Unió tavaly novemberben 405 millió adag oltóanyagot kötött le előzetesen a cégtől.

A járvány végtelenül káros volt a gyerekekre, a magyar szülők fele szerint romlott a gyerekek mentális egészsége a pandémia ideje – derül ki az UNICEF Magyarország reprezentatív felméréséből.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!