Korlátozás nélkül lehet utazni Szardíniára: se teszt, se oltási igazolás nem kell

2021. június 16. – 16:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem kell többé oltási igazolás és koronavírus-tesztelés sem azoknak, akik Szardínia szigetére akarnak lépni. A sziget kormányzója minden járványkorlátozást eltörölt szerdától – írja az MTI.

Szardínia Olaszország különleges autonómiával ellátott régiója. A Liga párthoz tartozó Christian Solinas kormányzó döntése értelmében teljesen szabadon utazhatnak be az olaszok és a külföldiek is. Megszűnt az érkezők ellenőrzése a sziget repülőterein és kikötőiben. Eltöröltek minden járványelőírást, közöttük azt is, amely mostanáig kötelezővé tette, hogy a belépők oltási igazolással vagy negatív teszteredménnyel rendelkezzenek.

Sajtóinformációk szerint a sziget idegenforgalmi ágazata sürgette a teljes nyitást, miután a feltételekhez kötött belépés miatt a turisták távolmaradásától tartottak. Megszüntették a szigetre belépők regisztrációjára fenntartott mobil-alkalmazást is.

Szardínia az egyetlen régió, ahová jelenleg szabadon lehet belépni. Olaszország többi határátkelőjénél továbbra is kérik a belépés előtti 48 órában végzett negatív teszteredményt. A teszteléshez kötött belepés egyelőre július elsejéig van érvényben. (Aki tehát Magyarországról autóval indul Szardíniára, annak gondolnia kell erre.) Az Olaszországra érvényes beutazási szabályok a magyar Konzuli Szolgálat honlapján>>>

Szardínián továbbra is kötelező viszont a szájmaszk használata szabadtéren is. Ezt a rendelkezést augusztusig országosan fenntartották. A sziget úgynevezett fehér zónába tartozik, vagyis semmilyen más járványintézkedés nincsen már érvényben annak ellenére, hogy több szardíniai városban újabb gócpontokat azonosítottak.

A római kormány a korábban július 31-ig elrendelt egészségügyi vészhelyzet meghosszabbítását tervezi talán egészen az év végéig – értesült a szerdai sajtó. Matteo Salvini a Liga kormánypárt vezetője fenntartásait fejezte ki, hangsúlyozva, hogy a vészhelyzet fenntartását jelenleg semmi nem indokolja.

Frissítés: Egy olvasónk cikkünk megjelenése után azt írta, ha valaki 36 óra alatt átutazik Olaszországon (például a Franciaországhoz tartozó Korzikára akar eljutni), abban az esetben nem kell tesztet felmutatni. Olvasónk erre vonatkozó megerősítést kapott a milánói konzulátustól és a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Tájékoztatási és Ügyeleti Központjától is. Az utazó ugyanakkor büntetésre számíthat, ha „egy esetleges ellenőrzésnél nem tudja hitelt érdemlően igazolni az átutazás célját”.