Újra 10 alatt a halálos áldozatok száma, 179 új fertőzöttet találtak

2021. június 9. – 08:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 179 (az előző naphoz képest +62)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 6 (az előző naphoz képest -11)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 594 (az előző naphoz képest +3)
  • Közülük lélegeztetőgépre szorulók száma: 58 (az előző naphoz képest -5)
  • Napi mintavételek száma: 13 560 (az előző naphoz képest +7682)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 296 926 (az előző naphoz képest +18 246)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 4 073 520 (az előző naphoz képest +46 464)

A hivatalos tájékoztatás szerint a gyógyultak száma jelenleg 720 400 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 56 096 főre csökkent. A magyar lakosság 54,2 százaléka már megkapta az oltást, az unióban az átlagoltottság 41 százalékos. Bő egy héttel ezelőtt egyszer már volt tíz alatt az elhunytak száma.

A kormány további enyhítésekről döntött, ezt kedden jelentette be a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Az erről szóló kormányrendelet-módosítások kedden meg is jelentek a Magyar Közlönyben. A szabályok értelmében ötezer lakos alatti település szabadtéri falunapján védettségi igazolvány nélkül is részt lehet venni, de ott legfeljebb 1500 ember tartózkodhat egy időben. Friss hír az is, hogy szerdától a beoltott szlovák és magyar állampolgárok szabadon utazhatnak a két ország között.

Kedden sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs, ahol Müller Cecília országos tisztifőorvos beszámolt a kedvező szennyvízadatokról is (eszerint csak két településen emelkedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, de még így is mérsékeltnek számít), valamint beszélt arról, hogy a fertőzés legnagyobb részben az aktív, dolgozó lakosságot érinti. Ismét kérte, hogy az emberek oltassák be magukat.

Kiderült az is, hogy az operatív törzs engedélyezni fogja a vakcinák mixelését.

„A különböző szakmai kollégiumok véleményét bekérve úgy döntöttünk, hogy akinél valamilyen orvosi javaslatra az első oltást követően egy olyan reakció lép fel, ami alapján a kezelőorvosa egy másik típusú vakcina felvételét javasolja, ezt lehetővé tesszük hazánkban is. Kizárólag orvosi javaslatra történhet ez, amennyiben a kezelőorvos vagy a háziorvos javasolja”

– mondta Müller Cecília.

A gyerekek oltásáról továbbra sincs fejlemény, a 16 év alattiak még nem kaphatnak oltóanyagot a koronavírus ellen Magyarországon, ám Romániában már oltják a Pfizer-vakcinával a 12–15 év közöttieket, Szlovákiában is elkezdik már a napokban. Ausztria is kiterjesztette az oltási tervét erre a korosztályra is, miután az EMA, az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte az oltóanyag használatát az ő esetükben is. Izraelben is elkezdték már a 12–15 évesek vakcinációját, ám ott egyelőre nem túl nagy a lelkesedés.

Orbán Viktor múlt hét pénteken a Kossuth rádióban azt mondta, hogy „én óvatos vagyok, mégiscsak gyerekekről van szó”, de közben mégsem akarják elzárni a szülőket attól, hogy ha ők be akarják oltatni a gyereküket, akkor meglegyen rá a lehetőségük. Ez alapján kötelező oltatás vagy külön oltási kampány nem várható.

Kínában közben már a három év felettieket is oltják hamarosan a Sinovac készítményével, de a Sinopharm gyógyszergyár, illetve a Cansino Biologics is elkezdte már a klinikai teszteket a gyerekeknek beadandó oltásokkal.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!