137 új fertőzöttet találtak és 12-en haltak meg az elmúlt 24 órában

2021. június 6. – 08:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 137 (az előző naphoz képest -163)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 12 (az előző naphoz képest -12)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 602 (az előző naphoz képest -20)
  • Közülük lélegeztetőgépre szorulók száma: 68 (az előző naphoz képest -2)
  • Napi mintavételek száma: 12 789 (az előző naphoz képest +217)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 260 418 (az előző naphoz képest +6018)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 3 989 525 (az előző naphoz képest +23 332)

A gyógyultak száma jelenleg 716 163, az aktív fertőzötteké pedig már csak 59 991 – írja a hivatalos tájékoztató oldal. Az átoltottság Magyarországon uniós átlag feletti, így Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint nem is kell számítani negyedik hullámra, sőt, szerinte már nagy valószínűséggel közel lehetünk a nyájimmunitás eléréséhez is.

Ugyanakkor ettől még megbetegedhetnek azok, akik nem oltatták be magukat – mondta Merkely azzal együtt, hogy előfordulhatnak közöttük súlyos megbetegedések is. A Semmelweis Egyetem rektora számít arra, hogy tovább csökken a kórházban lévők száma, és mihamarabb egyszámjegyűre csökken a napi halálesetek száma, majd a járvány a nyár folyamán teljes mértékben eltűnik.

Merkely Béla szerint annak, aki már átesett a koronavírus-megbetegedésen, annak – nemzetközi adatok szerint – elég egy védőoltás beadása is. Noha az indiai variáns fertőzőbbnek tűnik a britnél, sőt, ott már ez lett a domináns változat, Merkely szerint jelenleg „nincsen olyan mutáns, amely bármilyen módon veszélyeztetné az emberiséget azzal, hogy ki tudná kerülni a környezetünkben nagy mennyiségben használt oltóanyagokkal elért védettséget.”

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombati bejelentése szerint Cirpussal is megállapodott a kormány a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról, de a rendszer egy kicsit bonyolultnak tűnik, erről itt írtunk bővebben.

Szintén szombati hír, hogy a brazil egészségügyi felügyelet (Anvisa) jóváhagyta pénteken a koronavírus elleni Szputnyik V orosz fejlesztésű vakcina importját és korlátozott alkalmazását az országban. Az Anvisa vezető testülete hétórás vita után négy igennel és egy ellenszavazattal engedélyezte a Szputnyik V feltételes alkalmazását, illetve ugyancsak feltételekkel hagyta jóvá hagyta a Bharat Biotech indiai gyógyszergyártó által kifejlesztett Covaxin oltás használatát.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!