Románia szabadulna a rajtuk ragadt AstraZeneca-vakcinától

2021. május 31. – 14:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Eladhatja Románia azokat az AstraZeneca-vakcinákat, melyeket a román állampolgárok visszautasítottak – írja a Transindex. A kormány már a jogi keretet készíti elő az exportáláshoz.

„Egész Európában nagyot csökkent ennek az oltóanyagnak a népszerűsége. Éppen ezért több mechanizmust kell előkészíteni a fölöslegben maradt oltóanyagok továbbadását illetően: egyrészt a COVAX kezdeményezésen keresztül a fejlődő országoknak adományozunk, másrészt az EU-n kívüli országoknak értékesíthetünk. Nagy valószínűséggel így fog történni” – mondta a Digi24-nek az oltási kampány koordinátora, Valeriu Gheorghiță.

Az országba közel 2 és fél millió adag AstraZeneca-vakcina érkezett, melyből február 15-ig körülbelül 750 ezret használtak fel. Körülbelül 1,7 millió adag felesleg van jelenleg. Amíg van más alternatíva, az emberek inkább más gyártó védőoltását választják, mert félnek az AstraZeneca mellékhatásaitól – tette hozzá Valeriu Gheorghiță, aki szerint jobb, ha eladják, mintha kivárnák a lejárati dátumot, mert akkor mind meg kellene semmisíteni.

Az AstraZeneca-vakcina népszerűsége azután zuhant be egész Európában, hogy kiderült, elenyésző esetekben vérrögképződést okozhat. Két hete újabb ajánlást tett közzé az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az AstraZeneca vakcinájára vonatkozóan, melyben többek közt azt javasolták az egészségügyi szakembereknek, hogy ne adják be az oltás második dózisát azoknak a pácienseknek, akiknél az első után alacsony vérlemezkeszám mellett jelentkező vérrögök alakultak ki.

Ez az ajánlás számottevő változást ugyan nem jelent, de biztosan újabb csapás az AstraZeneca vakcinájának, amelyet az utóbbi hónapokban nemcsak a vérrögképződéses esetek miatti vizsgálatok terheltek, hanem az Európai Unióval való vitája is. Az Európai Bizottság további 90 millió vakcinát követel a gyártótól, a folyamatosan csúszó szállítás miatt pedig az EU már korábban bejelentette, hogy átmenetileg biztosan nem rendel majd többet a vakcinából.

Múlt héten jelentette be Szijjártó Péter, hogy Magyarország százezer adag AstraZeneca-vakcinát ad az 500 ezres lakosú Zöld-foki Köztársaságnak. Írásban kérdeztük az operatív törzs sajtóosztályát, hogy itthon mi a további terv a felesleges AstraZeneca-vakcinákkal. Amint válaszolnak, természetesen frissítjük cikkünket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!