32-en haltak meg, 396 új fertőzöttet találtak

2021. május 27. – 09:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 396 (az előző naphoz képest +183)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 32 (az előző naphoz képest -9)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 1215 (az előző naphoz képest -158)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 135 (az előző naphoz képest -12)
  • Napi mintavételek száma: 14 459 (az előző naphoz képest +8219)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 056 262 (az előző naphoz képest +16 040)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 3 328 047 (az előző naphoz képest +131 443)

Az operatív törzs szerdán már nem tartott sajtótájékoztatót, kedden ugyanis bejelentették, hogy az alacsony fertőzöttségi és halálozási adatok miatt ők is készültségi fokozatban működnek. Legközelebb pénteken nyújtanak majd tájékoztatást.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ előző napi tájékoztatása szerint a koronavírus örökítőanyaga a szennyvízben jellemzően csökken számos településen (Szekszárd, Szolnok, Zalaegerszeg, valamint az öt Budapest környéki település: Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta), ugyanakkor enyhe emelkedés tapasztalható Székesfehérváron és Tatabányán.

A 22 vizsgált szennyvízminta közül 11-nél alacsony, 11-nél mérsékelt koronavírus-koncentráció volt mérhető. A 19. héten végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy 9 helyen alacsony, 12 helyen mérsékelt és egy mintavételi helyen, Szekszárdon emelkedett a koronavírus koncentráció a szennyvízben.

Szlovákiában is engedélyezték az orosz vakcina használatát: legkésőbb június 7-től ott is használni kezdi a Szputnyik V oltóanyagot. A vakcina elfogadásáról szerdán döntött a kormány, miután Magyarország is besegített.

Közben Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke elrendelte a koronavírus származásának alapos felülvizsgálását, mivel Amerika mérlegeli, hogy a vuhani laboratóriumból kiszabadult vírus elméletét több információ birtokában érdemes megerősíteni vagy kizárni.

A vírus laboratóriumi eredetének forgatókönyvét tavaly még összeesküvés-elméletnek tartották maximum, a WHO pedig jelentésben zárta ki a laboratóriumi elméletet. A Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ igazgatója, dr. Rochelle Walensky később azt mondta, a laboratóriumi származás ennek ellenére az „egyik lehetőség lehet”.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!