Autókárpittá és padokká alakítják az eldobott maszkokat, csak hogy szabaduljanak a járvány okozta hulladékhegyektől

2021. május 19. – 16:55

frissítve

Autókárpittá és padokká alakítják az eldobott maszkokat, csak hogy szabaduljanak a járvány okozta hulladékhegyektől
Újrahasznosított maszkból készült játékok – Fotó: Denis Abramov / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Világszerte komoly kihívást jelent a használt, eldobható arcmaszkok újrahasznosítása, írja az MTI. A kutatók Ausztráliában útépítési alapanyaggá alakítanák őket, míg az Egyesült Államokban padokat, a franciáknál autókárpitot csinálnának belőlük.

Az Amerikai Vegyészeti Társaság adatai szerint

világszerte megközelítőleg 129 milliárd eldobható maszkot használnak el naponta,

használatuk után pedig általában a kukába, innen a szeméttelepekre kerülnek (más esetekben elégetik őket). A maszkok azonban megjelentek eldobva az utcákon, valamint a folyókban és az óceánokban is, így komoly fenyegetést jelentenek az állatvilágra.

Vállalatok és kutatók keresik a megoldást arra, hogyan lehetne a használt maszkokat újrahasznosítani. Nagy-Britanniában például több kórházban is használnak a maszkokat kék táblákká összeolvasztó, zúzó- és tömörítőgépeket is a maszkokból és védőruhákból keletkezett hulladék kezelésére. Az így kapott táblákból kerti székek és asztalok készülnek.

A hasonlóan ledarált és újra felhasznált maszkból Oroszországban ajándéktárgyakat is készítettek. Franciaországban a Tri-o et Greenwishes nevű vállalat havonta gyűjti be (kezdő áron 250 euróért, kb. 87 ezer forintért) ügyfeleitől a kidobott arcmaszkokat, az üzemben a maszkokat egy hétre karanténba helyezik, majd kivonják belőlük a polipropilént, amelyből aztán autókárpit és egyéb műanyag autóalkatrész készül.

A francia vállalat eddig egytonnányi arcmaszkot dolgozott fel, reményeik szerint év végére elérik a 20 tonnát is. Egy januári jelentés szerint csak Franciaországban tavaly közel 40 ezer tonna maszk landolt a szemétben.

Amerikában, Trentonban a TerraCycle kínál speciális hulladéktárolókat az eldobható maszkok számára 88 dollárért (kb. 25 ezer forint), a begyűjtött maszkokat pedig partnercégeik alakítják műanyagszemcsékké. A szemcsékből padok, burkolatok készülnek.

A melbourne-i RMIT Egyetem kutatói szerint a fertőtlenített és feldarabolt arcmaszkok, valamint feldolgozott kőtörmelék elegyéből rugalmas és erős útépítési alapanyagot lehet előállítani. Hárommillió arcmaszkra van szükség egy kilométernyi úthoz. A szakemberek jelenleg partnereket keresnek egy próbaútszakasz megépítéséhez, és a maszkok cementben való használatát is vizsgálják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!