A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint is vissza lehet térni az iskolákba

2021. május 7. – 18:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Szabó Zsuzsa sem zárkózik el attól, hogy a tanulók és a tanárok visszatérjenek az iskolákba. A járványügyi szabályok betartásával vissza lehet térni a tantermekbe – mondta az ATV Start című műsorában.

A PSZ elnöke felidézte, hogy márciusban ezernégyszáz alatti napi megbetegedésekben határozták meg az újranyitás feltételeit. Mivel ezt tulajdonképpen elértük, így PSZ nem zárkózik el a jelenléti oktatástól.

Szabó szerint mind a társas kapcsolatokra, mind a tananyagban való megfelelő haladásra szükség van, és úgy látja, hogy a digitális oktatás egyiket sem tudta rendesen helyettesíteni. Hozzátette, a PSZ azt is fontosnak tartja, hogy az igazgatóknak legyen lehetőségük azonnal bezáratni az iskolát, ha egy tanulójuk vagy dolgozójuk megfertőződik.

Diákok érkeznek a történelem írásbeli érettségi vizsgára a Nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskolában 2021. május 5-én – Fotó: Varga György / MTI
Diákok érkeznek a történelem írásbeli érettségi vizsgára a Nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskolában 2021. május 5-én – Fotó: Varga György / MTI

A szakszervezet pozitívumnak tartja, hogy a szülőknek lehetőségük van eldönteni, hogy engedik-e iskolába a gyerekeiket. A PSZ-nek ezzel kapcsolatban egy kikötése van: egy tanulót sem nem érhet amiatt hátrány vagy retorzió, mert nem ment be az iskolába. Az elnök annak is örül, hogy elindul a fiatalok oltása, de arról nincs információja, hogy a 16-18 évesek körében milyen az oltási hajlandóság.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs pénteki tájékoztatóján azt mondta, hogy május 10-től a felsőtagozatok és középiskolák is visszatérnek a jelenléti oktatáshoz.

A PSZ alelnöke, Totyik Tamás április elején úgy nyilatkozott, hogy szerinte a korai iskolanyitás akár a negyedik járványhullám elindítója is lehet. Azt mondta, szerinte az oktatást csak akkor lehet biztonságosan folytatni az iskolákban, ha a tanárok oltás utáni védettsége már teljesen kialakult.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!