Félreérthető táblázat, a mohácsi vésznél is halálosabb vírus – ezeket az állításokat ellenőriztük le a héten

2021. május 2. – 20:21

Másolás

Vágólapra másolva

A statisztikákkal könnyű trükközni, féligazságokat előadni belőlük. A bíró okos lányához hasonlóan lehet velük információt közölni, meg nem is. Ezért fontos, hogy legyenek újságírók, akik ahelyett, hogy átgondolás nélkül mindent elhisznek a neten, hajlandóak beleásni magukat egy témába, és a kontextus ismeretében helyén kezelik az adatokat.

Mindent vernek a keleti vakcinák?

A kormány több mint egy hete hangoztatja, hogy bár nem akarnak sorrendet felállítani a vakcinák között, a kínai oltóanyag jobb, mint a Pfizer-BioNTech-é és a Szputnyik a legjobb. Ezt többször is mondták. „Hatékonyságbeli különbség nincsen. Ha mégis van, akkor egyébként a Szputnyik javára” – mondta Gulyás Gergely. Hogy ezt bizonyítsa, a kormány ki is adott egy táblázatot a vakcinák biztonságáról. Ezen az látszódott, hogy azért mégis nagy a különbség az oltóanyagok között. A baj csak az, hogy sok fontos szempontot nem vettek figyelembe, így torzítanak a számok.

Visszafelé sült el a táblázat?

Tehát sok szakmai probléma volt a statisztikával, nem igazán lehetett messze menő következtetéseket levonni belőlük. Ezzel szemben a kormány tagjai és a kormányközeli média pont ezt tette, a táblázatra mutogattak, amikor a keleti vakcinák sikerességét akarták bizonyítani. Kutatók azonban nem egészen erre jutottak.

Több is veszett Mohácsnál? Mármint fordítva

Már több mint 27 ezer magyar halt bele itthon a koronavírus szövődményeibe. El is indult a Facebookon, hogy már többen haltak meg a járványban, mint az 1526-os mohácsi csatában. Ez pusztán a számokat nézve akár még igaz is lehet, de ahogy arról sincs 100 százalékban pontos információnk, hogy hányan haltak bele a vírus szövődményeibe, arról sincs, hogy 500 évvel ezelőtt hányan estek el a csatában. Népességarányosan azonban szinte biztos, hogy a mohácsi csata sokkal nagyobb emberveszteséggel járt.

+1 – A bulvárhírekből sosincs hiány, sőt, könnyű elveszni a megtévesztő, félrevezető címek tengerében. Szerencsére Német Tamás ezen a héten is összeszedte a legfontosabbakat, röviden.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!