Hajszálpontosan a kormány elképzelései szerint alakult az oltási terv, lezárult egy szakasz

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány beoltottsági számokhoz kötötte a könnyítéseket. 3,5 milliónál nyithattak a teraszok, 4 milliótól a védettségi kártyával sok, rég el nem érhető szolgáltatás vehető ismét igénybe, majd május végére, 6-7 millió oltás körül leszünk kinn a vízből.

Ezt a folyamatot követjük az alábbi, napi frissítésű grafikonjainkon. Az egyiken az első, mára lezárult ütemet láthatják, a másikon az oltási terv épp aktuális ütemét vetjük össze az aznap közölt adatokkal, a harmadikon pedig a június elejéig tartó teljes időszakon láthatják a terv és a valóság találkozását.

Hétfőn megkezdődött a Müller Cecília által elrendelt tömeges oltás, majd csütörtök reggel Orbán Viktor is bedobott 100 ezer Pfizert a cél érdekében, ami meg is látszik a számokon: a május 1-én közölt adatok szerint

pénteken (tegnap) 109 587 első dózist adtak be, így 4 023 137 beoltottal lezárult a terv első része,

kilengésekkel ugyan, de végül hajszál pontosan az elképzelések szerint.

Íme, így érte el a beoltottság a 4 milliós számot:

Mostantól védettségi igazolvány birtokában lehet menni színházba, koncertre, moziba, cirkuszba, edzőterembe, könyvtárba, múzeumba, uszodába, állatkertbe, kalandparkba, játszóházba, sporteseményre. Megnyíltak a szállodák és az éttermek zárt helyiségei is, a kijárási tilalom kezdete éjfélre tolódott.

Most következik az oltási terv nehezebb része,

2 héten át napi 150 ezer első dózist kell eloltani,

ami nem tűnik egyszerű feladatnak, hiszen ennyi vakcinát még nem adtak be soha egy nap alatt. Sőt, a tegnapi napot leszámítva 100 ezer feletti mennyiséget is mindössze kétszer, egy alkalommal 114 ezer, egyszer pedig 104 ezer adagot. Ráadásul az eddigi 60 ezres napi cél sem teljesült mindig a hétvégéken, 150 ezres napi tervnél jóval nagyobb csúszásokat lehet összeszedni, amiket azután nehezebb is behozni.

Mostantól ezen a grafikonon követhetik majd, hogyan áll a beoltottság a terv 5, illetve 6 millióhoz vezető, második ütemében:

A miniszterelnök 2021. április 9-i reggeli rádiós beszédében ismertette az oltási ütemet, aminek a végén a bűvös 7 milliós szám áll, ami a lakosság (legalább az első adag oltással való) átoltottságának 70%-át jelenti. Eszerint

  • május elején 4 millió beoltott lesz (ez meg is lett);✓
  • május elejétől 7-10 nap alatt felmegy 5 millióra (ez kezdődik most);
  • május közepén 6 milliónál fogunk tartani;
  • június elejére pedig „képesek leszünk” 7 millió embert beoltani.

Orbán azt mondta, hogy attól tart, nem lesz annyi regisztrált, mint amennyi vakcina, ezért a kormány ismert emberekkel kampányt indít az oltási hajlandóság növelése érdekében. Előállhat az a helyzet is, hogy a nyitások miatt, a járvány nyomásának csökkenésével egyre kevesebben érzik majd szükségét az oltakozásnak, így lassulhat a folyamat. De a sikert más tényezők is befolyásolhatják, nem érkezik elég vakcina, vagy ha jön is, abból pont nem kérnek az oltandók.

Ezen a grafikonon azt láthatják, hogy áll a beoltottság a 7 millióhoz vezető úton:

Amint az rögtön észrevehető, az oltási terv jóval egyszerűbbnek hat, mint amit elsőre várna tőle az ember. A miniszterelnök által említett számokat grafikonra helyezve kirajzolódik a stratégia:

  • májusig 60 ezer oltás naponta,✓
  • utána 2 hétig napi 150 ezer,
  • majd a fennmaradó időben ismét napi 60 ezer első adag beadása.

Természetesen a kitűzött célokat nem kell a grafikonon ábrázolt napi átlaggal teljesíteni, az csak megmutatja, éppen hogy állunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől