Öböl menti országokkal is tárgyal Szijjártó arról, hogy engedjék a keleti vakcinával oltottak beutazását

2021. április 30. – 22:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A külügyminisztérium jelenleg is több országgal: Szlovákiával, Szlovéniával, Horvátországgal, Izraellel, valamint több Öböl menti állam tárgyal a keleti vakcinák kölcsönös elfogadásáról – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter az ATV Híradójának.

Az Európai Parlament csütörtökön fogadta el, hogy csak azok kapnak automatikusan uniós oltási igazolványt, akiket az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott vakcinával oltottak be. Magyarország ezért most kétoldalú egyezményekkel próbálja elérni, hogy az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm-vakcinával oltottak is szabadon utazhassanak.

Szerbiával és Montenegróval már csütörtökön sikerült megállapodni a védettségi igazolványok kölcsönös elismeréséről, és a külügy Görögországgal is megkezdte az egyeztetéseket – jelentette be Szijjártó. A Magyar Közlönyben csütörtökön jelent meg az a rendelet, amely szerint a külföldről hazatérő, védettségi igazolvánnyal rendelkező magyaroknak nem kell karanténba vonulniuk.

Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában azt mondta, hogy azok is utazhatnak majd, akik a kínai vakcinával lettek beoltva. Elmondta, hogy ő is kínait kapott, és ő is fog utazni, de nem azért, mert diplomáciai lehetősége lenne rá, hanem mert joga lesz hozzá. Szerinte uniós igazolvány „vagy lesz, vagy nem”, de ő erre nem akar várni, addig a kormány megállapodásokat köt a szomszédos országokkal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!