A szlovák államfő szerint a volt miniszterelnök hazudott a Szputnyik V vakcinák visszarendeléséről

2021. április 15. – 16:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Zuzana Čaputová szlovák államfő szerint a volt szlovák miniszterelnök, Igor Matovič nem mondott igazat arról, hogy az orosz fél miért kérte vissza a Szlovákiába küldött Szputnyik V vakcinákat, írja a Parameter.sk.

Matovič korábban azt állította, az oroszok azért kérték vissza a vakcinákat, mert az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) egy olyan laboratóriumban vizsgálta az oltóanyagokat, ami nem tagja az EU gyógyszerellenőrző laboratóriumhálózatának. A Szputynik V fejlesztését finanszírozó és külföldi gyártását menedzselő Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap ugyanezt említette a közleményében.

„Mindkét áttanulmányozott dokumentum alapján megállapítottam, hogy ez az állítás nem igaz, tehát a visszaszolgáltatás iránti kérelem oka más volt” – jelentette ki Čaputová, aki szerint a szerződés közzététele jobban rávilágítana az ügy részleteire. Az államfő pozitívan értékelte, hogy az egészségügyi minisztérium átvette a Szputnyik ügyét, és azt, hogy meg akarják oldani a szerződés körül kialakult problémát.

Zuzana Čaputová szlovák államfő 2020. szeptember 24-én, Pozsonyban – Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP
Zuzana Čaputová szlovák államfő 2020. szeptember 24-én, Pozsonyban – Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP

Mária Kolíková igazságügyi miniszter szintén azt állítja, Matovič nem mondott igazat. „Ez az információ nem igaz” – mondta Kolíková a Denník N-nek a volt miniszterelnök állításáról. Szerinte az orosz fél által küldött levélből más tényeket lehet leszűrni. „Ezekről a tényekről, úgy gondolom, leginkább az egészségügyi miniszter kompetens tájékoztatni” – mondta.

Szlovákia, amely az Európai Unióban Magyarország után másodikként hagyta jóvá a Szputnyik V felhasználását, március 1-jén kapta meg az első, 200 ezer adagos vakcinaszállítmányt, amelyet a felhasználás előtt a szlovák szakhatóságnak ellenőriznie kellett. A szerződés Pozsonyban komoly politikai ellenállásba ütközött, ami Igor Matovič szlovák miniszterelnök lemondásához vezetett. A szlovák belpolitikai helyzetről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A szlovák szakhatóság korábban kifogásolta, hogy a Szputnyik V nem egyezik meg azokkal a mintákkal, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgál, és amelyet a The Lancet tudományos folyóirat is tanulmányozott. Az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal közleményt adott ki arról, hogy a Szlovákiába érkezett vakcinákat nem lehet összehasonlítani a külföldön alkalmazottakkal, mert csak a nevük egyezik meg.

Matovič csütörtök este arról beszélt, hogy szerinte durva hazugság és tudatos károkozás volt a gyógyszerhatóság részéről, hogy „csak a név közös” a 40 országba szállított orosz vakcinában. „Emiatt, hogy a SÚKL főnöke egy ilyen durva hazugságot engedett ki a világba, emiatt lesz szükséges, hogy a vakcina tesztelésének eredményeit a magyarországi laboratóriumban is megerősítsék” – jelentette ki a volt miniszterelnök. Matovič szerint 14 tesztből a tizennegyedikben is jelesre vizsgázott a vakcina – jelentette ki Matovič. Állítása szerint, ha a szlovák állami gyógyszerfelügyelet nem vonta volna kétségbe a vakcina reputációját, akkor azzal akár már holnap meg lehetett volna kezdeni az oltást.

Szlovákia már május elején elkezdhetné az oltást a Szputnyik V vakcinával, amennyiben a magyarországi laboratóriumi vizsgálatok megfelelőnek találják azt erre a célra, jelentette ki Eduard Heger szlovák kormányfő Prágában, akinek új tisztségében ez volt az első külföldi útja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!