Súlyos spermahiány sújtja Svédországot

2021. április 15. – 12:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvány miatt elkerülik a svéd állami kórházakat a potenciális donorok, így az állami egészségügyi intézmények jelentős hányadában halasztani kell a mesterséges megtermékenyítéseket. A várakozási idő a spermahiány miatt évekkel kitolódhat.

„Kifogyunk a spermából. Sosem volt olyan kevés donorunk, mint az elmúlt évben”

– idézte a Reuters Ann Thurin Kjellberget, a göteborgi egyetemi kórház reprodukciós egységének vezetőjét. Ennek eredményeként a mesterséges megtermékenyítésre a korábbi 6 hónap helyett már akár 30 hónapot is várni kell, sőt, a témában jártas szakértők szerint akár még ennél is többet. Thurin Kjellberg szerint a média segítségére is szükség lesz, hogy spermaadományozásra buzdítsák a férfiakat.

„Ez most itt egy általános jelenség” – fűzte hozzá Thurin Kjellberg. Göteborgban és Malmőben már kifogytak a spermából, de rövidesen Stockholmban is ez várható. Az állami ellátórendszer mellett magánintézményekhez is fordulhatnak a svédek, ám ott mintegy 100 000 svéd koronába (kb. 3,5 millió forintba) kerül a mesterséges megtermékenyítés, miközben az állami klinikákon ugyanez ingyenes. Ugyanakkor a külföldi beszerzéseknek köszönhetően a magánklinikákon nincs spermahiány.

A világon az északi régióban és Belgiumban végzik a legtöbb mesterséges megtermékenyítést. A svéd szabályozás szerint egy spermamintát legfeljebb hat nőnél használhatnak fel. A legtöbb esetben ezt ki is használják maximálisan. A donorokat alapos vizsgálatnak vetik alá: a Skånei Egyetemi Kórház reprodukciós egységének vezetője, Margareta Kitlinski szerint ezért körülbelül nyolc hónap telik el, mire valakitől mintát vesznek, és azt el is tárolják használhatóan.

„Ha 50 férfivel vetted fel a kapcsolatot, akkor a legjobb esetben is a felük lesz alkalmas donornak”

– mondta Kitlinski.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!