Betiltaná a WHO az élő vadállatok piaci árusítását

2021. április 13. – 13:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szűk egy hónappal azután, hogy a WHO kutatócsoportja kínai látogatása nyomán megállapította, hogy a dél-kínai vadállattenyésztő telepeken ugorhatott először emberre a koronavírus, új iránymutatást adott ki hétfőn a WHO az élőállat-piacokkal kapcsolatban, mely szerint minden országnak meg kellene fontolnia az élő vadállatok árusításának felfüggesztését – írja a Sky News.

A WHO szerint az állatok, különösen a vadállatok lehetnek felelősek az emberre is átterjedő fertőző betegségek 70 százalékáért, és ezek nagy része ráadásul új típusú, vagyis korábban még nem találkoztunk vele. A vadon élő emlősök különös kockázattal bírnak a szervezet szerint, ezeket ugyanis bármiféle ellenőrzés nélkül szállítják be az élőállat-piacokra, így az sem derül ki, hogy van-e bennük potenciálisan veszélyes vírus.

Mint írták, így megvan annak a kockázata, hogy emberek a nyál, vér, vizelet, ürülék vagy egyéb testnedvek révén közvetlen kapcsolatba kerüljenek a vírussal, de akár közvetetten, az állatoknak otthont adó helyszíneken is megfertőződhetnek. Az olyan felületek és tárgyak is kockázatot jelentenek, melyekkel az állatok érintkezhettek. A WHO kiemelte, hogy az élőállat-piacok rengeteg ember számára jelentenek megélhetést, ám

az élő vadállatok árusításával a vásárlók mellett a piacokon dolgozók egészségét is meg lehetne védeni.

A legutóbbi információk szerint a járvány legvalószínűbb kiindulópontja egy dél-kínai vadállattenyésztő gazdaság lehetett – ezeket a telepeket Kína be is záratta tavaly februárban, vagyis láthatóan ők is problémának érezték a dolgot. A WHO már több érdekes információt is feltárt, mióta beengedték a kutatóit Kínába idén év elején. Például kiderült, hogy a járvány terjedése gyorsabb volt eleinte, mint eddig hittük, és hogy valószínűtlen, hogy laborból szabadult el a vírus.

A WHO véleménye az utóbbi évben többször változott az élőállat-piacokkal kapcsolatban. Első körben úgy vélekedtek, hogy nem lenne szabad engedélyezni az élő vadállatok árusítását ezeken a piacokon, később azonban Peter Ben Embarek, a WHO élelmiszer-biztonsági és állatbetegségekkel foglalkozó tudósa azt mondta, hogy a hatóságoknak inkább az állapotok javításán kellene dolgoznia, és nem azon, hogy teljesen betiltsák ezeket a helyeket. Ennek nyomán aztán többen fel is szólították a szervezetet, hogy térjen vissza a korábbi álláspontjához.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!