Kezdődik a WHO nyomozása Vuhanban a járvány eredete után

2021. január 28. – 18:58

frissítve

Kezdődik a WHO nyomozása Vuhanban a járvány eredete után
A WHO-kutatócsapat tagjai elhagyják a karantént csütörtökön. Fotó: REUTERS / Thomas Peter

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön lejárt a WHO kutatócsoportjának kéthetes karanténja, így megkezdhetik a nyomozást a koronavírus-járvány eredete után Vuhanban. Az AP tudósítása szerint a tudósok délután elhagyhatták végre szállodai szobáikat, és buszra szállva elindultak teljesíteni a küldetésüket.

Kína hosszú huzavona után engedte csak be a WHO csapatát az országba. A járvány eredete utáni nyomozást sokáig politikai feszültség lengte körül, mert a pártállam mindenképp el akarta kerülni, hogy az eredményekből esetleg olyasmi is kijöjjön, hogy eleinte nem tették meg a szükséges lépéseket a fertőzés megállítására.

Emiatt aztán nem is valószínű, hogy a kutatók egyhamar igazi áttörést jelentő felfedezést tesznek a helyszínen: Keiji Fukuda korábbi WHO-tisztségviselő arra figyelmeztette a közvéleményt, hogy ne várjon senki gyors eredményt. Akár évekbe is telhet, mire elég bizonyíték összegyűlik a vírus eredetéről, mivel a járvány kirobbanása óta eltelt több mint egy év, és a fizikai bizonyítékok mostanra nagyrészt elveszhettek, miközben az emberek emlékei is halványulnak a kulcsidőszakról.

A vírust először a vuhani piacon kaphatták el emberek, az a hipotézis, hogy az ottani vadállatfelhozatalról ugorhatott át emberekre a kórokozó. A kutatók szerint a vírus eredete talán az 1600 kilométerrel odébb fekvő Yunnan tartomány lehet, itteni denevérekből származó korábbi mintákban ugyanis találtak a SARS-CoV-2-höz hasonló vírusokat. Szintén friss hír viszont, hogy teljesen máshol, Kambodzsában már 2010-ben vettek le olyan mintát denevérekből, amelyben szintén a világjárványt okozó koronavírussal majdnem egyező vírust mutattak ki.

A WHO kutatócsoportja pénteken először kínai tudósokkal találkozik átbeszélni a rendelkezésre álló információkat, aztán megkezdődik a terepmunka is. Az együttműködés nem tűnik teljesen zökkenőmentesnek: szerdán arról érkezett hír, hogy a kínai hatóságok nem igazán akarják megengedni, hogy a WHO kapcsolatba lépjen áldozatok hozzátartozóival.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!