Nem engedik a WHO szakértőivel beszélni a kínai áldozatok hozzátartozóit

2021. január 27. – 17:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kínai hatóságok meg akarják akadályozni, hogy a koronavírus-járvány első kínai áldozatainak családtagjai kapcsolatba léphessenek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Vuhanban tartózkodó szakértőivel – írja az MTI.

Vuhanban a koronavírus-járvány elején a helyi tisztségviselők még igyekeztek kisebbíteni a fertőzés súlyosságát és azokat, akik elsőként kongatták meg a vészharangot a városban, megpróbálták elhallgattatni. Vannak közöttük olyanok, akik azt állítják, a munkahelyükről való kirúgással fenyegették meg őket.

Ezeknek az áldozatoknak a hozzátartozói később Kína legnépszerűbb közösségi oldalán, a WeChaten szerveződtek közel százfős csoportba. Eredetileg a kínai igazságszolgáltatáshoz fordultak, és azt követelték, hogy büntessék meg a járvány súlyosságát bagatellizáló tisztségviselőket, de a panaszukat állítólag egyből visszadobták.

Most azt mondják, hogy amióta megérkezett oda a WHO küldöttsége, még nagyobb rajtuk a nyomás, de nem beszélhetnek a szakértőkkel.

Csang Haj, az érdekcsoport egyik vezetője beszélt arról is, hogy WeChat-csoportjukat körülbelül tíz nappal ezelőtt blokkolták.

A WHO szakértői csoportja többhavi egyeztetés után csaknem két héttel ezelőtt érkezett meg a közép-kínai Vuhanba, hogy kínai kutatókkal közösen felkutassa a vírus eredetét, és választ találjon egyebek mellett arra a kérdésre, hogy milyen úton terjedhetett át emberre a feltételezések szerint denevérektől származó vírus.

A szakértők két hét kínai karantén után csütörtökön láthattak munkához.

A járvány hivatalosan 3900 ember halálát okozta Vuhanban, vagyis a Kínában regisztráltak (4636) túlnyomó többségét. Az országban szigorú intézkedésekkel sikerült már tavaly áprilisra megfékezni a járványt, bár az utóbbi hetekben újra elindult egy hullám, amely a legsúlyosabb azóta.

A regisztrált fertőzöttek száma Kínában százezer, ez messze elmarad a világ más nagy országaiban regisztrált számoktól, a halálos áldozatok száma 4800. A kínai áldozatok hozzátartozói közül sokan kétségbe vonják ezeket a hivatalos adatokat, azt állítják, hogy sok beteg még azelőtt meghalt, hogy koronavírus-áldozatként azonosították volna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!