WHO: Jóval gyorsabban indult el a koronavírus terjedése, mint azt eddig hittük

2021. február 14. – 17:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jóval nagyobb lehetett a koronavírus elterjedése 2019 decemberében, mint azt eddig gondolták az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatói, írja a CNN. A szervezet misszióját még január elején engedték be Vuhanba, és bár szinte csak a kínai állam által hivatalosan leszervezett látogatásokon vehettek részt, a szakemberek így is több adathoz fértek hozzá, mint korábban bármikor.

Korábban már írtunk arról, hogy a kutatócsoport szerint valószínűtlen, hogy egy laborból szökhetett volna ki a vírus. Most pedig arról beszélt a CNN-nek a WHO-misszió vezetője, Peter Ben Embarek, hogy már 2019 decemberében tucatnyi vírustörzs keringett Vuhan városában. Bár a kínai kutatók ekkor még csak 174 koronavírusos esetről számoltak be (melyekről fontos adatokat a kínai állam nem is adott ki a WHO szakértőinek), Embarek szerint a fertőzöttek tényleges száma már 1000 fölött járhatott ekkoriban Vuhan környékén:

„Ezt azóta sem modelleztük (…), de tudjuk, hogy a nagy számok törvénye alapján (…) a fertőzöttek 15 százalékánál alakulnak ki súlyos tünetek, a legtöbbször viszont a fertőzés enyhe lefolyású.”

A misszió 17 kutatója 17 másik kínai kollégájukkal együtt a vírus 13 különböző genetikai szekvenciáját fedezte fel, ezzel pedig értékes nyomokra lelhettek a járvány 2019. december előtti terjedésével kapcsolatban. A genetikai összetételben bekövetkező változások igen gyakoriak, általában ártalmatlanok, és főleg akkor következnek be, amikor a betegség átterjed az állatokról az emberre.

Peter Ben Embarek magyarázza a vírus terjedését egy február 9-i sajtótájékoztatón – Fotó: Hector Retamal / AFP
Peter Ben Embarek magyarázza a vírus terjedését egy február 9-i sajtótájékoztatón – Fotó: Hector Retamal / AFP

„Néhány [szekvencia] a piacról származik, néhány pedig nem” – mondta Embarek, ezzel utalva arra az elméletre, miszerint egy vuhani piacról terjedt el a fertőzés. A többféle szekvencia miatt következtethetünk arra is, hogy már jóval korábban terjedni kezdett a koronavírus, mint azt eddig hittük – legalábbis ez lenne az első bizonyíték az elmélet megerősítésére, mondta a CNN-nek Edward Holmes, a Sydney-i Egyetem virológus professzora. Holmes szerint a vírus december előtt észrevétlenül terjedhetett a környéken, mielőtt azt először észlelték volna a vuhani piacon.

Tovább folytatnák a kutatást a vírus eredete után

A kutatók 92 olyan pácienst is megvizsgáltak, akiknél még 2019 októberében-novemberében tűntek fel a koronavírus-fertőzésre jellemző tünetek – közülük 67 embert teszteltek le, de mindegyiküknél negatív lett a teszteredmény. A kutatók viszont tovább vizsgálják őket, hiszen egyelőre nem tudni, vajon megmaradnak-e az antitestek egy koronavírus-fertőzésen átesett betegben egy évnél is tovább. A 92 páciens egyébként nem egy közös gócpontból származik, hanem Hubei tartomány különböző területeiről.

Az első hivatalosan is feljegyzett koronavírusos pácienssel is beszélhettek a WHO kutatói: a negyves éveiben járó férfi kifejezetten normális és unalmas életet él, irodai dolgozó egy magáncégnél, és nem járt a vuhani piac közelében a járvány kitörésekor.

Kína egyébként továbbra is átláthatóságot ígért a WHO vizsgálatai során, a misszió csapata pedig reméli, minél hamarabb vissza tudnak majd térni Vuhanba a kutatás folytatására. Egy következő misszióban ugyanis megvizsgálnák a vuhani véradók mintáit az elmúlt két évből: „Közel 200 ezer minta áll rendelkezésre, amelyeket fel lehetne használni egy új tanulmánysorozathoz. Fantasztikus lenne, ha dolgozhatnánk ezekkel” – mondta Embarek a CNN-nek, bár hozzátette, hogy így is technikai nehézséget okozhat majd a mintákhoz való hozzáférés.

Persze a misszió körülményei így is sokszor okoztak feszültségeket a WHO kutatói és a kínai orvoscsapat között: „Egy hónapig szorosan dolgoztunk egymás mellett, mint két nagy kutatócsoport. És természetesen, mivel ez egy egyszeri alkalom volt – és mivel szenvedélyes tudósokról van szó – ezért néha voltak heves viták, ellentétek ezzel-azzal kapcsolatban. Emlékeztetnék mindenkit arra, hogy egy egész bolygó sorsa volt a vállainkra téve 24 órán keresztül minden nap egy hónapon át, ami nem tette könnyebbé a kutatók közötti munkát.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!