Kína fontos adatokat nem hajlandó megosztani a WHO szakértőivel

2021. február 13. – 21:19

Másolás

Vágólapra másolva

Kína fontos adatokat nem tesz hozzáférhetővé az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azon szakértői számára, akik a járvány eredetét kutatják – közölte a Reutersszel Dominic Dwyer ausztrál infektológus.

A WHO szakértői 174 olyan 2019 decemberében, Vuhanban regisztrált koronavírusos megbetegedés nyers adataihoz szerettek volna hozzáférni, amelyeket a járvány korai szakaszában regisztráltak. A nyers adatok jellemzően anonimak, de fontos részleteket tartalmaznak, például az is kiderülhet belőlük, hogy egy adott beteg diagnosztizálásakor milyen kérdéseket tettek fel az orvosok, azokra hogyan válaszolt a beteg és később a válaszokat mi alapján elemezték.

Dominic Dwyer a WHO szakértői csapatával Vuhanban, 2021. január 29-én. Fotó: Hector RETAMAL / AFP
Dominic Dwyer a WHO szakértői csapatával Vuhanban, 2021. január 29-én. Fotó: Hector RETAMAL / AFP

Azért is lenne nagy szüksége a kutatóknak a kérvényezett nyers adatokra, mert a szóbanforgó 174 esetnek csak a fele köthető ahhoz a vuhani halpiacnak, amit a fertőzés forrásának tartanak.

Kína azonban nem engedte, hogy ezekbe a nyers betegadatokba belenézhessenek a WHO szakemberei, az esetekről csak kivonatos ismertetőket osztottak meg velük.

A WHO kutatóit január elején beengedték Vuhanba és négy hetet ott is tölthettek, de ennek az első fele egy kötelező szállodai karantén volt és a második két hétben is csak a Kína által hivatalosan leszervezett látogatásokra korlátozódott az ottlétük. A kutatócsoport tagja, Dwyer ennek ellenére is azt mondta, hogy a WHO szakemberei számára összességében így előrelépés, hogy januárban több adathoz fértek hozzá, mint tavaly bármikor.

A kutatócsoport megállapításainak összefoglalóját várhatóan pénteken teszi közzé az Egészségügyi Világszervezet. A csoportot vezető Peter Ben Embarek kedden arról beszélt, hogy továbbra sem utal semmi arra, hogy a vírus egy laborból került volna ki, továbbra is az a legvalószínűbb magyarázat, hogy egy állatfajról ugrott át az emberre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!