Az olimpia előtt a járvány negyedik hulláma is elérheti Japánt

2021. április 12. – 09:13

Másolás

Vágólapra másolva

Japánban hétfőn kezdték el beoltani a 65 évnél idősebbeket a Pfizer koronavírus elleni vakcinájával. Az Európából importált oltóanyag mennyisége egyelőre olyan csekély, hogy szakértők szerint a mostani oltási ütem mellett nem valószínű, hogy sikerül elkerülni a koronavírus-járvány negyedik hullámának kialakulását az országban – írja a Reuters.

Országszerte mintegy 120 oltóponton zajlik a 65 év felettiek oltása. Tokióban várhatóan mindössze 2810-en juthatnak vakcinához a következő napokban, míg a legtöbb régióban legfeljebb csak 1000 adag Pfizer-vakcina jut az egészségügyi minisztérium ütemterve szerint. Japánban 126 millióan élnek, és a népesség rohamosan öregszik.

A kormány főtitkára, Kato Kacunobu hétfőn megismételte a kormány azon előrejelzését, miszerint június végéig elegendő oltóanyagot tudnak majd biztosítani 36 millió 65 év feletti lakosnak. „Ha az EU-ból érkező import zökkenőmentesen zajlik, akkor az országban várhatóan minden idős embernek jut oltóanyag” – mondta Kato.

Oltás Vakajama prefektúrában 2021. április 12-én, Japánban – Fotó: TAKAYUKI HAMAI / YOMIURI / THE YOMIURI SHIMBUN VIA AFP
Oltás Vakajama prefektúrában 2021. április 12-én, Japánban – Fotó: TAKAYUKI HAMAI / YOMIURI / THE YOMIURI SHIMBUN VIA AFP

Eközben Tokióban hétfőn egy egy hónapos vészhelyzeti intézkedéssorozat is elkezdődött, hogy megelőzzék a mutánsok által kiváltott negyedik fertőzési hullámot. Ez azért is nagyon fontos, mert a nyári olimpia július 28-i megnyitójáig alig több mint 100 nap van hátra. A szervezők a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal összhangban úgy döntöttek, hogy csak japán szurkolók vehetnek részt nézőként a játékokon, a sportolókat pedig várhatóan naponta fogják tesztelni. Az olimpia előkészületeiről ebben a cikkben írtunk részletesen.

A gazdaságilag fejlett országok közül utoljára Japánban kezdték el az oltási kampányt február közepén. Kono Taro, az oltóanyagokért felelős miniszter megvédte az oltási program tempóját, mondván, hogy a helyi önkormányzatoknak időre volt szükségük az előkészületekhez. „Holnap után tájékoztatjuk a prefektúrákat, hogy mennyit tudunk kiosztani, és ők döntenek arról, hogy az egyes településeknek mennyit osztanak ki” – mondta Kono az NHK közszolgálati csatorna vasárnapi adásában.

Japán teljes mértékben a Pfizer vakcinájától függ, mivel ez az egyetlen oltás, amelyet a japán szabályozó hatóságok jóváhagytak. Az oltások üteme májusban valószínűleg felgyorsul, mivel ekkor a vállalat európai gyáraiból nagyobb mennyiségű import érkezik majd. Az országban eddig körülbelül 1,1 millióan, főként az egészségügyben dolgozók kapták meg legalább az első adag oltást. Szuga Josihide miniszterelnök egyike annak a mintegy 90 japán hivatalnoknak, akiket már beoltottak a Joe Biden amerikai elnökkel ebben a hónapban tartandó találkozó előtt.

Szakamoto Haruka, a tokiói Keio Egyetem orvosa és kutatója szerint az oltás a lakosság számára valószínűleg csak a nyár végén, rosszabb esetben csak még később lesz elérhető. Ez szerinte túl késő ahhoz, hogy megelőzze egy újabb járványhullám kialakulását, ami a jelek szerint a 30-as és 40-es éveikben járókat érinti majd leginkább.

„A jelenleg rendelkezésre álló védőoltás nem tudja megakadályozni a világjárvány negyedik hullámát” – mondta Szakamoto. „Úgy gondolom, hogy a fiatalabb generáció nagyobb mértékben lesz érintett az előző hullámokhoz képest”. Márciusban egy tokiói kórházban tesztelt koronavírusos betegek mintegy 70 százalékánál az E484K koronavírus-mutációt azonosították, amely ismerten csökkenti az oltás nyújtotta védelmet.

A Worldometers adatai szerint Japánban eddig 9382 ember halálát okozta a koronavírus, az aktív fertőzöttek száma pedig 30 296. Az elmúlt 24 órában 3610 új fertőzöttet diagnosztizáltak, az elmúlt hetekben nőtt az új fertőzöttek száma.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!