Az oltás hatékonyságát gyengítő mutáns terjedhet Tokióban

2021. április 4. – 13:02

Az oltás hatékonyságát gyengítő mutáns terjedhet Tokióban
Márciusban a vakcináknak ellenállóbb vírusvariáció jelent meg Japánban Fotó: Charly TRIBALLEAU / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A júliusban tervezett nyári olimpia előtt Japán a fertőzések új hullámával és a mutációkkal küzd.

Márciusban egy tokiói kórházban tesztelt koronavírusos betegek mintegy 70 százalékánál az E484K koronavírus-mutációt azonosították, amely ismerten csökkenti az oltás nyújtotta védelmet, írta az NHK japán közszolgálati műsorszolgáltató alapján vasárnap a Reuters.

Az E484K-mutációt, amelyet néhány tudós becenevén „EEK” nevez, 14-ből 10 olyan személynél mutatták ki, akiknek márciusban lett pozitív a koronavírus-teszteredménye a tokiói orvosi és fogorvosi egyetemi kórházban. Az év első két hónapjában még 36 covidos beteg közül csak 12 hordozta Japánban ezt a mutációt. Azonos az érintett betegek között, hogy egyikük sem utazott külföldre az elmúlt időszakban, sőt nem számolt be arról, hogy találkozott volna az országon kívülről érkezett személyekkel.

Az eddigi vizsgálatok alapján a ma ismert oltóanyagok nyomán kialakuló antitestek 10-60-szor kevésbé hatékonyak az E484K mutációt hordozó vírus semlegesítésében. Szakértők szerint a variáns elterjedése veszélyeztetheti a vakcinaprogramok hatékonyságát, mivel olyan génjei vannak, amelyek segítenek az emberi test immunválaszát elkerülni.

Japán egy ilyen mutáns változat nélkül is komolyan küzd a vírussal, főként a nyári olimpiai tervek miatt. Noha pénteken már csak 446 új fertőzésről számoltak be Tokióban, ami jóval a januári 2500 feletti csúcs alatt van, Oszakában eközben is rekordszámú, 666 esetet jelentettek. Egészségügyi szakértők aggodalmukat fejezték ki a brit mutáns törzs elterjedése miatt is, ugyanakkor az NHK forrásai szerint különösen aggasztó, hogy a tokiói kórház egyik betegében sem volt brit törzs. Mindezek nyomán a Reuters megjegyzi, a júliusban tervezett nyári olimpia előtt Japán a fertőzések új hullámával küzd.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!