Oltásellenes baloldal, felesleges aszpirin – ezeket a tényállításokat ellenőriztük le a héten

2021. április 11. – 07:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bár gyakran írjuk, hogy az álhíreket néhányan jó szándékkal terjesztik, de ettől még ugyanúgy nagyon veszélyesek, hiszen a rengeteg információ között nem mindig könnyű kiszűrni, hogy mi igaz, mi nem. A tényellenőrzés akkor különösen fontos, ha fontos témákról van szó – például ha valaki politikai céllal ferdíti el a valóságot.

A DK el akarja tussolni, hogy Penz koronavírusos volt?

A kormánymédia szerint Penz András kistarcsai DK-s képviselő azért halt bele a koronavírusba, mert vakon hitt Gyurcsány Ferencnek. Ha ez nem lenne elég, a lapok szerint a párt most azon dolgozik, hogy minden bizonyítékát eltüntesse annak, hogy Penz koronavírusos volt, ezért törölték az erről szóló Facebook bejegyzéseit. A DK erre ezt cáfolta, és nehezményezték, hogy valaki politikai célból ír ilyeneket Penzről.

Szedjünk oltás után aszpirint?

Gyakorlatilag az engedélyezése óta hatalmas figyelem övezi az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem vakcináját. Az utóbbi hónapokban leginkább azért, mert nagyon ritka esetekben trombózis alakult ki az oltottaknál. Ezt több egészségügyi szervezet is vizsgálta, néhány ország leállította a vakcina használatát, és most az Európai Gyógyszerügynökség arra jutott, hogy valóban lehet összefüggés az AstraZeneca-vakcina és az alacsony vérlemezkeszámmal járó vérrögképződéses esetek között, így ezt ritka jelenséget fel kell tüntetni a mellékhatások között. Sok orvos a hírekre azt ajánlja, hogy az Astrával oltottak szedjenek aszpirint a vérrögképződés megelőzésére.

Tényleg oltásellenes a baloldal?

Bár Áder János és fideszes politikusok többször is azt mondták, hogy szerintük szörnyűség a járványt politikai célokra használni, ez a kormányt nem akadályozta meg abban, hogy elindítson egy kampányt, amiben politikai célra akarja használni a járványt. Vajon az ellenzék tényleg bűnös halálkampányt folytat? Vagy csak egyszerűen nem támogatnak egy-egy vakcinát?

Tényleg egyre több a hajléktalan Budapesten?

Gulyás Gergely azt mondta, hogy mióta Karácsony Gergely a főpolgármester, több a hajléktalan Budapesten. A főpolgármesteri hivatal nem érti az állítást, nem tudnak ilyen statisztikákról. Ez azért is nehéz kérdés, mert nehéz adatokat gyűjteni arról, hogy pontosan hányan élnek az utcákon.

+1 – Az igazán döbbenetes, hajmeresztő, eszméletlen hírek az megállíthatatlanul özönlenek, Német Tamás a clickbait-híradóban össze is foglalta a legfontosabbakat (A harmadikat ÉN sem hittem volna, a részletekért KATT IDE!).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!