Nem világos, mire alapozza Gulyás, hogy több lett a hajléktalan Budapesten

2021. április 9. – 16:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azt mondta, hogy Budapesten több hajléktalan ember van utcákon, mióta Karácsony Gergely a főpolgármester. A hvg.hu megkérdezte a főpolgármesteri hivatalt, hogy valóban így van-e. Válaszukban azt írták, hogy nem ismernek olyan adatot, ami Gulyás állítását igazolná, és olyan statisztikáról sincs tudomásuk, ami arra utalna, hogy a közterületi hajléktalanság növekedett volna az elmúlt másfél évben.

Gulyás állításának valóságtartalmát azért nehéz leellenőrizni, mert már az is kihívást jelent, hogy megmondjuk, pontosan hány hajléktalan él Magyarországon. Ennek pedig az az oka, hogy nem készülnek felmérések a témában, így arról is csak közelítő adataink vannak, hogy hányan élhetnek a fővárosban az utcán. A 2011-es népszámlálás szerint 12 347 hajléktalan élt Magyarországon, nagyjából a felük közterületen. Arra nincs külön adat, hogyan oszlott meg a számuk főváros-vidék viszonylatban.

Az sem egyértelmű, hogy mire utalt Gulyás:

  • Arra, hogy általában véve lett több hajléktalan Budapesten, és a lakhatásukat vesztett emberek az utcán jelentek meg.
  • Vagy arra, hogy kevesebben mennek be a hajléktalanszállókra, és valamiért inkább az utcát választják a hajléktalanok.

Valószínűleg az előbbire gondolt a miniszter, mi is ezt a narratívát vesszük alapul. A Február Harmadika Munkacsoport felméréseinek eredményeiből tudunk arra következtetni, hogy van-e alapja Gulyás állításának. 1999 óta minden évben, február 3-án a hajléktalanellátásban dolgozók kérdőívekkel mérik fel a hajléktalanok életkörülményeit, és annak változásait. Bár évről évre több ezer hajléktalan ember tölti ki ezeket, a felmérés hangsúlyozottan nem arra szolgál, hogy megtudják, hány hajléktalan ember él az országban. Nem is lehet erre használni, hiszen esetleges, hogy az adatfelvétel napján hány embert érnek el a szociális munkások, tendenciákat azonban ki lehet olvasni a statisztikákból. (A felméréseket itt tudja böngészni.)

A 2016 és 2021 közötti időszakot nézve, tehát amiben Tarlós István főpolgármestersége is benne van, az látszik, hogy folyamatosan csökken a kitöltők száma Budapesten, és egyre kevesebb utcán élő hajléktalant ér el a felmérés.

2019 februárjában 3402-en töltötték ki a kérdőívet, közülük 2734-en szállón, 668-an közterületen éltek. Egy évvel később – tehát már Karácsony alatt – még kevesebb embert ért el a felmérés, 3067-en válaszoltak a kérdésekre, 2330-737 arányban. Idén háromezer alá csökkent a kitöltők száma, vélhetően a járványnak is köszönhetően: a 2845 válaszadóból 2464-en élnek szállón, és csak 387-en utcán.

Ebből inkább az a kép rajzolódik ki, hogy kisebb ingadozásokkal, de csökkenhet a hajléktalanok, és azon belül is az utcán élők száma. Ezt mutatják az országos adatok is: 2019-ben 8568, 2020-ban 7604, idén pedig 6753 kitöltő volt, és azok száma is csökkent, akik saját bevallásuk szerint közterületen élnek (2019: 2300, 2020: 2104, 2021: 1447).

De ha igaza is van Gulyásnak, és valóban nőtt a hajléktalanok száma Budapesten, akkor is kérdéses, hogy ezért kizárólag Karácsony lenne a felelős. A járvány miatt rengetegen vesztették el a munkájukat, és vélhetően sokan ezzel együtt a lakhatásukat is, a bajba jutott emberek megsegítése nyilván a kormány feladata is. Ha viszont rendészeti kérdésként tekint a hajléktalanok megjelenésére Gulyás, akkor a rendőrség az illetékes az ügyben, hogy miért nem intézkednek azok ellen, akik életvitelszerűen tartózkodnak az utcákon. 2018 őszén lépett életbe a törvény, ami ezt megtiltotta, de hamar kiderült, hogy a rendőrség nem igazán tartja be ezt a szabályt.

Fideszes politikusok és a kormánypárti sajtó nem először vádolja ilyesmivel az ellenzéki polgármestereket. Sára Botond korábbi józsefvárosi polgármester többször nyilatkozott úgy, hogy mióta Pikó András vezeti a kerületet, a városrész elkezdett gettósodni, egyre több a hajléktalan, koszosabbak az utcák. Az Origo máskor azzal a címmel írt cikket, hogy „Karácsony Gergely hajléktalanokat telepítene Csepelre”, miután kiderült, hogy a fővárosi önkormányzat szállót létesítene a kerületben, ami ellen hevesen tiltakozott Borbély Lénárd, Csepel fideszes polgármestere.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!