Kavarás a Szputnyikkal, tudta-e Orbán és hiányzó antitestek – ezeket a tényeket ellenőriztük le a héten

Másolás

Vágólapra másolva

Minél felháborítóbb/szomorúbb egy hír, annál gyorsabban terjed az interneten. A megtévesztő álhírek és téves információk nem mindig rosszindulatból vagy nyerészkedésből indulnak meg, hisz a pokolba vezető út is, ugye. Ettől függetlenül valakinek ezeket is le kell ellenőriznie, mert csak azért, mert valami jól hangzik vagy reménnyel tölt el, még nem feltétlenül igaz.

Bizonyítottan nem működnek az oltások?

Több olvasónk is írt, valamint a közösségi oldalakon is elkezdett terjedni, hogy a beoltottak hiába kapták meg valamelyik (a történetekben általában kínai) vakcinát, egy antigénteszt alapján nem alakult ki bennük védettség. A tesztek azonban nem minden esetben azt nézik, amiben az oltás segít, és az immunrendszerünk ennél valamivel azért összetettebb.

Orbán vajon már novemberben látta, hogy nagy a baj?

Nem, de igen, de nem úgy. Orbán Viktor péntekenként a Kossuth Rádiónak nyilatkozik az ország heti teljesítményéről, jövőt övező reményeiről. Ezekből aztán szemezgethetnek a kormánypárti és ellenzéki politikusok, és így merült fel a miniszterelnökkel szemben a kérdés, hogy ha állítása szerint már novemberben látta, hogy baj lesz, akkor miért akart konzultálni sok pénzért a nyitásról. A teljes idézetből azonban kiderül hogy nem a járványhelyzetről beszélt, de mégis felmerülnek kérdések.

A számok, Szása, mit jelentenek?

Az adatújságírás nem a gyengék sportja, acélidegekre van szükség, hogy az ember átlássa a számok és rövidítések közötti kapcsolatokat. A hazai Szputnyik V-készletekről nem könnyű kideríteni, hogy melyikből mennyi is van, és mint egy jó bűvész, a kormány az összezavarás ősi eszközével propagandaeszközként használja a kuszán és átláthatatlanul közölt adatokat, amikről még kérdezni sem érdemes.

Ejj, ha ezt az én galambocskám…

Az állatoktól sok mindent tanulhatunk, de ettől még nem feltétlenül érdemes mindent elhinni, amit az interneten olvasunk róluk. A magányos kórházi betegen ülő galamb sokakban reményt és melegséget ébresztett. Azért felmerül a kérdés, hogy járvány alatt vajon mekkora az esélye, hogy egy nővér munka közben megáll lefotózni egy betegen ülő kórokozóbombát.

+1 – Az eheti clickbait-híradóban Német Tamás segítségével például azt nem tudjuk meg, hogy… (KATTINTS A RÉSZLETEKÉRT, ELDOBOD AZ AGYAD!!!)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!