Szerencsére kamu az idős kórházi betegre szállt galamb sztorija

2021. április 1. – 12:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A járvány és a bezártság miatt mind ki vagyunk éhezve a reményforrásokra, minden ilyesmibe görcsösen kapaszkodunk. Ezért terjednek olyan jól az összeesküvés-elméletek, mert olyan érzést keltenek, hogy sikeresen megmagyaráztak valami megmagyarázhatatlant, így megadják a kontroll érzését. Ilyen például az az egyértelműen téves elmélet, hogy férgek/nanorobotok élnek a maszkokban. (Persze létezhet olyan maszk a világban, amit mondjuk három hónapja kidobtak, és azóta már otthont ad egy féregcsaládnak, de az élősködők semmiképp sem számítanak gyári szériafelszerelésnek.)

Ennél jóval kevésbé kártékony a kép, ami egyre sűrűbben fel-felugrik a Facebookon: az emberi hálátlanság és az állati szeretet szimbóluma kettő az egyben, az Idős kórházi ápolt galambbal. A képaláírás spoileres, vigyázat!

Beteg egy görög kórházban 2013-ban – Fotó: Ιωάννης Πρωτονοτάριος / Flickr
Beteg egy görög kórházban 2013-ban – Fotó: Ιωάννης Πρωτονοτάριος / Flickr

A Facebookon a kép a következő szöveggel kering:

„A nővér, aki ezt a képet készítette, azt mondta: »23 napja, hogy ez a beteg megérkezett a kórházba, és ebben a 23 napban senki sem jött a családjából, hogy kérdezzen az egészségéről. De két naponta jön egy galamb, leül az ágyra . A galamb egy darabig marad, majd elszáll az égre. – Később megtudtuk, hogy a férfi a kórház közelében lévő padon ült minden nap, és etette a galambokat, beleértve ezt a galambot is. Az emberek felejtenek, de ez a madár nem.
Az állatok hálára tanítanak minket. 🕊❤«️”

Bár a történet aranyos, és az ember óhatatlanul is magába néz kicsit a hatására, szerencsére nem igaz. Kezdjük azzal, hogy mennyire ijesztő lenne, ha a járvány alatt egy galamb csak úgy berepülhetne egy kórterembe, ahol órákig hesszel egy betegen. A galambok nem arról híresek, hogy kifejezetten nagy figyelmet fordítanak a tisztaságukra, vagy hogy ne hordoznának egy csomó kórokozót. Ha egy nővér látná ezt a jelenetet, és az első gondolata az lenne, hogy „hú, ezzel a képpel Facebook-híres leszek”, nem valószínű, hogy megtarthatná az állását.

Egy gyors Google-képvisszakereséssel kiderül, hogy a fotót egy görög filmes, Joánisz Protonotáriosz készítette 2013-ban, és a Flickrről van. Protonotáriosz a Quintnek azt mondta, hogy az apját látogatta meg egy görög kórházban, és a kórterem egyik betegére szállt a galamb.

Szóval a kép maga nem hamis, csak a köré kreált sztori.

Persze lehet, hogy a férfit valóban ritkán látogatták rokonok, de erre egyetlen bizonyíték sincs. Ugyanígy nem lehet sem kizárni, sem megerősíteni, hogy egyébként galambokat etetett.

A magyar Facebookon tavaly szeptember és 2021 március vége között legalább ennyien posztolták a képet. A zárt csoportokban és az nagyobb oldalak által megosztottak itt nem szerepelnek – Kép: Világi Máté / Facebook
A magyar Facebookon tavaly szeptember és 2021 március vége között legalább ennyien posztolták a képet. A zárt csoportokban és az nagyobb oldalak által megosztottak itt nem szerepelnek – Kép: Világi Máté / Facebook

A kép nem csak Magyarországon népszerű, szeptemberben egy kínai oldal, októberben pedig egy szingapúri is lehozta. Ezt az indiai posztot már majdnem 20 ezren osztották meg, és a 9gagen is nagyot futott.

Gondoljunk bele egy pillanatra abba is, hogy a járvány miatt a legtöbb kórház dolgozói kicsit elfoglaltabbak annál, hogy ilyen fotókat csináljanak. Azt sem szabad elfelejteni, hogy gyakorlatilag teljes a hírzárlat a magyar kórházakban, ezért sem valószínű, hogy ilyen kép kikerülhetne. Ha nem is pont a galambos fotó miatt, de a tájékoztatás szabadságáért írt a napokban közös levelet 28 szerkesztőség a magyar döntéshozóknak.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!